La balneoteràpia, la nova recepta per reduir el dolor i la fatiga en malalts amb covid persistent

La millora física es tradueix en un millor estat d’ànim i més qualitat de vida


La balneoteràpia redueix el dolor i la fatiga i millora l’estat d’ànim i la qualitat del son dels malalts amb covid persistent. Aquesta és la conclusió de l’estudi realitzat per l’Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) per avaluar els beneficis d’aquests tractaments sobre les seqüeles de la covid.

Per contra, les 12 sessions a les que s’han sotmès els participants, la majoria dones, no han millorat altres efectes associats a la malaltia, en aquests cas cognitius, com la pèrdua de memòria o els problemes de concentració. “Hem constatat que els pacients, la majoria molt incapacitats a l’inici del tractament, han vist millorar la seva qualitat de vida en general”, destaca la impulsora de l’estudi, Natàlia Garcia.

La cinquantena de participants en l’estudi han fet en un mes 12 sessions d’una hora de balneoteràpia a les Termes Victòria de Caldes de Montbui (Vallès Oriental). Els seus resultats s’han comparat amb els d’un grup control. Natàlia Garcia, explica que, tot i que inicialment a molts dels participants els va “costar molt” seguir el tractament, “perquè se’ls feia una muntanya fins i tot sortir de casa”, a les poques sessions ja van notar un clara millora.

A la disminució del dolor i la fatiga, efectes més habituals de la covid persistent, molts van veure millorada la seva “vida social”, perquè al trobar-se millor físicament es van veure amb cor de fer coses que fins aleshores no podien fer, com anar a treballar o trobar-se amb amics i família.

Per contra, altres efectes de la malaltia molt habituals, en aquest cas cognitius, com la “boira mental”, la pèrdua de memòria o els problemes de concentració, no han millorat amb el tractament. 

Al mes de finalitzar les sessions de balneoteràpia, molts dels participants van notar com els símptomes de la malaltia tornaven. És per això que Garcia suggereix que després del tractament intensiu es vagin fent sessions de manteniment per “consolidar les millores”. 

La impulsora de l’estudi confia que els bons resultats obtinguts serveixin per generalitzar aquest tipus de tractament en els malalts de covid persistent i que la sanitat pública, en els casos que sigui necessari, en financi una part.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article