Els trastorns mentals multipliquen la mortalitat per altres malalties

Una reducció en els casos de depressió podria evitar un 27% de les morts en pacients amb diabetis, segons un estudi


Quin és l’impacte que tenen els trastorns mentals en les malalties físiques, com l’infart de cor o el càncer? N’empitjoren els resultats? Un estudi, publicat a la revista World Psychiatry, ha evaluat aquest impacte i ha constatat que augmenten el risc de mortalitat associat. En l’estudi, liderat pel King’s College London, hi ha participat el doctor Joaquim Raduà, cap del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l’estat d’ànim i l’ansietat (IMARD) de l’IDIBAPS.

Les malalties cardiovasculars, el càncer, les malalties respiratòries cròniques i la diabetis són responsables de més del 50% de les morts mundials. D’altra banda, els trastorns mentals són una causa important de discapacitat en l’àmbit global i d’anys de vida perduts.

Fins ara, tot i que hi ha evidència que associa de forma bidireccional els trastorns mentals i les malalties físiques, no s’havia detallat quin impacte tenen aquests trastorns en el pronòstic i evolució clínica de les malalties físiques.

Per a l’estudi publicat a World Psychiatry es van examinar, per primer cop, totes les revisions i meta-anàlisis sobre aquest tema per quantificar l’evidència d’aquesta relació i estimar quantes malalties físiques i morts es podrien arribar a evitar si es reduïssin o es detectessin de forma precoç els trastorns mentals.

Es va fer una cerca sistemàtica a diferents bases de dades, que va identificar més de 20.000 articles potencialment rellevants. Per a l’estudi, finalment es van avaluar 251 estudis prospectius de 47 revisions sistemàtiques.

L’anàlisi dels diferents estudis va demostrar que els trastorns de l’estat d’ànim, sobretot la depressió, constitueixen un factor de risc important per a esdeveniments adversos, entre d’altres, en les malalties cardiovasculars. Així, la depressió augmenta un 184% el risc de mortalitat en els pacients amb diabetis, un 44% en els pacients amb insuficiència cardíaca, i un 41% en els pacients amb insuficiència renal. També augmenta un 52% el risc d’esdeveniments cardíacs majors en els pacients amb infart de miocardi i un 111% el risc de demència en els pacients amb diabetis.

Reduir la depressió per evitar morts en pacients amb diabetis

“Una reducció en els casos de depressió podria arribar a evitar un 27% de les morts en pacients amb diabetis, un 14% dels esdeveniments cardíacs majors en pacients amb infart de miocardi i un 12% de les morts en pacients amb insuficiència renal”, apunta Joaquim Raduà.

D’altra banda, l’estudi també destaca que l’esquizofrènia augmenta el risc de mortalitat en el context de diferents malalties: un 74% la mortalitat per càncer en els pacients amb algun tipus de tumor i un 54% la mortalitat en pacients amb malalties cardiovasculars. Reduint els casos d’esquizofrènia, es podrien arribar a evitar un 12% de les morts en pacients amb malalties cardiovasculars.

“Tot i que els mecanismes no estan detallats, la pitjor evolució de determinades malalties físiques en persones amb un trastorn mental es deuen a un conjunt de factors, que inclouen des de mecanismes biològics comuns fins a aspectes de conducta relacionats amb el trastorn mental”, assenyala Raduà.

Els resultats de l’anàlisi demostren que els trastorns mentals augmenten el risc d’una pitjor evolució en diverses malalties físiques. “La prevenció adreçada a detectar de forma precoç diversos trastorns mentals, com l’abús d’alcohol, la depressió o l’esquizofrènia, podrien reduir la incidència de diversos esdeveniments adversos en persones amb altres tipus de malalties, com les cardiovasculars, el càncer o la diabetis”, conclou Joaquim Raduà.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article