Descobreixen una lesió operable al cervell que permet controlar les crisis d’epilèpsia per menjar

Un estudi de Bellvitge ha descobert un encefalocele al pol temporal dret del cervell en alguns pacients


Un equip multidisciplinari de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha localitzat l’origen de les crisis epilèptiques reflexes desencadenades per l’acte de menjar aliments. Es tracta d’una lesió operable, una encefalocele, que s’ubica al pol temporal dret del cervell.

Una crisi epilèptica té lloc quan hi ha una descàrrega simultània i excessiva de neurones, interrompent la funció cerebral normal. Al voltant d’un 1% dels pacients poden patir crisis desencadenades per un estímul concret (crisis reflexes) i entre aquests hi ha l’acte de menjar. Es tracta d’un tipus infreqüent d’aquest trastorn neurològic. L’estudi ha estat publicat a la revista Epileptic Disorders.

Aquestes crisis es poden produir per gustos, olors, per l’acte d’empassar un aliment o per estímuls propioceptius a la boca, esòfag, estómac o per altres estímuls. La Unitat d’Epilèpsia de Bellvitge ha recollit i avaluat les característiques clíniques de vuit pacients per determinar l’origen de les crisis reflexes que pateixen arran de l’àpat i el fet de menjar.

Cinc dels pacients desencadenaven les crisis durant l’àpat pel gust o la textura dels aliments i tres d’ells per activitats relacionades a l’acte de menjar, com per exemple tallar els aliments. Les crisis desencadenes pel gust s’originaven al lòbul temporal dret en cinc pacients, i en quatre es va trobar una lesió específica al pol temporal dret denominada encefalocele. Aquesta lesió es produeix quan una part del cervell s’hernia per debilitat de les meninges o dels ossos de la base del crani.

Descobrir aquesta lesió ha permès controlar per complet les crisis a partir d’una intervenció quirúrgica en dos d’aquests pacients. La cirurgia consisteix en la resecció del pol del lòbul temporal dret i la col·locació d’una malla per evitar que tornés a produir-se una hèrnia del cervell.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article