Els Mossos xifren en 355 les víctimes de violència masclista que podrien ser informades dels antecedents dels agressors

Es tracta de dones que han denunciat i que presenten un risc mitjà, alt o molt alt de patir un feminicidi


Els Mossos asseguren que a Catalunya hi ha 355 víctimes de violència masclista susceptibles de ser informades sobre els antecedents per violència de gènere de les seves parelles, tal com marca la instrucció emesa pel Ministeri de l’Interior. Es tracta de dones que ja han interposat una denúncia prèvia i que presenten un risc mitjà, alt o molt alt de patir un feminicidi. Ho ha explicat la portaveu del cos, Montserrat Escudé, que ha apuntat “que s’analitzarà cas per cas” per determinar la idoneïtat de facilitar-los aquestes dades i la forma en què se’ls comuniquen. Alhora, s’estudiarà si legalment es pot actuar d’ofici en casos en què no existeixi denúncia prèvia amb l’objectiu d’empoderar la víctima perquè es decideixi a fer el pas.

Montserrat Escudé ha detallat que en els dies vinents els Mossos analitzaran la lletra petita de la instrucció que ha emès el ministeri per veure com la traslladen a la seva operativa policial. Ha recordat que el document estableix que només s’informi les víctimes en casos en què existeixi un risc mitjà, alt o extrem per a elles o els fills a càrrec, quan hi hagi una amenaça real i quan els antecedents dels seus agressors no superin els cinc anys.

Així, ha detallat que a Catalunya hi ha 355 víctimes de violència de gènere susceptibles de ser informades perquè compleixen amb aquests requisits. Ha indicat que es tracta de dones que han denunciat la seva situació i ha remarcat que ara el que hauran de fer els Mossos “és analitzar cas per cas i decidir si aquesta comunicació és pertinent o no”. En aquest sentit, ha recordat que aquestes comunicacions “no han de ser generalitzades”, sinó que s’han de fer “operacions quirúrgiques” i tenint en compte també el que estableix la llei de protecció de dades personals.

En aquest sentit, ha apuntat que també es valorarà si el fet de conèixer aquesta informació suposarà un benefici per a la víctima. “Hem d’estar segurs que contribuirà a millorar la seva percepció de risc i la del seu entorn”, ha assenyalat. També ha indicat que caldrà avaluar la forma en què es duen a terme aquestes comunicacions. “Ho farem de forma personalitzada, amb trucades o presencialment depenent de la víctima”, ha indicat.

Escudé ha afegit que els Mossos també estudiaran la possibilitat “d’actuar d’ofici” en casos de dones que ja formin part del sistema o arribin de nou, tot i que no existeixi una denúncia prèvia. “Mirarem si la instrucció ens ho permet i si els nostres serveis jurídics ens ho confirmen”, ha aclarit la portaveu que ha considerat que disposar d’aquesta informació pot contribuir a “empoderar” les dones perquè siguin “més conscients” de la situació. “Hi ha dones que per la idiosincràsia de la violència que estan patint no fan la passa endavant”, ha remarcat la portaveu del cos que ha dit que l’objectiu és que aquestes víctimes esdevinguin un “agent d’autoprotecció”. Amb tot, ha insistit que la voluntat del cos no és en cap cas “traspassar la seguretat a les dones”.

Més de 20.000 casos en seguiment

Igual que la Policia Nacional i la Guardia Civil disposen del sistema VioGén de seguiment i protecció de les víctimes, els Mossos tenen el Sistema Integral d’Atenció a les Víctimes (SIAV) que no només inclou les dones víctimes de violència de gènere, sinó també víctimes d’altres tipologies de violència masclista en l’àmbit de la parella o violències domèstiques. Segons Escudé, actualment els Mossos fan seguiment de prop de 20.000 casos en el marc d’aquest sistema, dels quals 605 corresponen amb episodis de violència de gènere.

Durant el 2022 van registrar-se nou feminicidis a Catalunya. En set d’aquests casos, l’entorn tenia constància de la situació, però només dues havien presentat denúncia prèvia. En el moment de les agressions no tenien seguiment judicial ni protecció.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article