El 46% de la població infantil i juvenil pateix dolor crònic, segons un estudi

Les localitzacions més habituals són el cap, l’esquena i les cames


El dolor crònic entre infants i adolescents continua a creixent. Així ho demostra un estudi del grup de recerca ALGOS de la Càtedra de Dolor Infantil de la Universitat Rovira i Virgili-Fundació Grünenthal, que ha elevat fins al 46% el percentatge de joves que pateixen algun tipus de dolor persistent, mentre que 15 anys enrere el percentatge es situava al 37%. L’estudi també aborda el dolor crònic d’alt impacte, que, en el mateix període, ha passat d’afectar l’1% dels infants i adolescents a fer-ho al 5%.  

L’estudi, liderat pel catedràtic Jordi Miró, s’ha realitzat a diferents escoles de primària i secundària del Camp de Tarragona, amb una mostra significativa d’alumnes, i considera dolor crònic aquell que s’ha manifestat setmanalment i, com a mínim, en els tres últims mesos. Les localitzacions més habituals són el cap, l’esquena i les cames. Entre les noies és on més incidència té aquesta problemàtica, que empitjora amb el pas dels anys.  

“Són dades perfectament extrapolables a altres nivells, ja que és una tendència que estem detectant en l’àmbit internacional, on també es dona aquest augment tan significatiu. No és un fet aïllat del nostre país, també ho veiem reflectit en estudis proposats per l’OMS, en què hem observat que la prevalença va en augment”, apunta Miró.

Dolor crònic d’alt impacte

Miró es mostra preocupat per l’augment de casos de dolor crònic d’alt impacte, que afecta greument el funcionament de l’individu a diferents nivells: físic, psicològic, social i escolar, com per exemple, problemes de mobilitat, de fatiga, d’ansietat, de son o de depressió, que tenen una clara afectació en el rendiment escolar.

Segons admet Jordi Miró, no hi ha una resposta definitiva per explicar les causes d’aquest augment. “No obstant això, tenim respostes parcials, com ara els resultats d’alguns estudis que parlen de l’estrès, del sedentarisme, de la qualitat del son, del temps passat davant les pantalles… Aquesta visió parcial ja ens permet anar dibuixant programes per a la prevenció”, explica Miró. L’estudi subministra claus per desenvolupar tractaments més efectius i evitar que el dolor vagi a més, ja que “quan esdevé crònic és molt difícil aconseguir que desaparegui”.  

Cal una “acció decidida”

Des de la Càtedra de Dolor Infantil de la URV-Fundació Grünenthal proposen “una acció decidida” en diferents fronts i de manera combinada: ampliar els programes de tractament disponibles, millorar la formació dels professionals que han d’atendre la població amb problemes de dolor i fomentar i promoure la recerca en aquest àmbit. “Sense recerca, que és el que ens permet generar nou coneixement, és molt difícil progressar”, afirma Miró. 

En aquest sentit, el Camp de Tarragona compta amb el programa per a l’estudi i el tractament del dolor crònic infantil de l’hospital Sant Joan de Reus, gestionat per l’equip de Jordi Miró, un servei gratuït, únic a l’estat i dels pocs en l’àmbit europeu, que des de la Càtedra reivindiquen per la seva gran utilitat a l’hora de fer front a una problemàtica que va en augment.  

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article