Incorporar la perspectiva LGTBIQ+ a les residències i centres per a gent gran, un repte pendent

Igualtat i Feminismes elabora una guia pràctica per orientar la gestió de la diversitat sexual i de gènere als recursos de cures en la vellesa


Garantir el respecte als drets del col·lectiu LGTBIQ+ continua sent un repte als recursos per a gent gran. Per aquest motiu, el Departament d’Igualtat i Feminismes ha elaborat una Guia pràctica per incorporar la perspectiva LGBTI+ a les residències i altres centres i recursos per a les persones grans, amb l’objectiu de donar eines a les persones que hi treballen per gestionar la diversitat sexual i de gènere, així com per prevenir qualsevol cas d’LGTBIfòbia o poder-ne actuar davant d’un cas si es produeix.

Aquesta guia està dirigida principalment als equips directius i al personal tècnic i professional de les residències per a la gent gran (tant de titularitat pública com concertades i privades), dels centres sociosanitaris, dels centres de dia i de les associacions patronals dedicades als serveis a les persones grans, així com per als que treballen de manera directa o indirecta amb les persones grans, des d’hospitals a centres d’atenció primària, biblioteques, centres cívics i associacions i entitats de drets socials.

A més, el document ofereix indicacions per aplicar de manera transversal en els serveis per a gent gran la perspectiva LGTBIQ+ i garantir-ne espais segurs perquè es puguin expressar lliurement sense por al rebuig. Per exemple, quan una persona gran acudeixi a un centre d’atenció o servei assistencial, no s’ha de pressuposar que és heterosexual o cisgènere. En aquest sentit, és important que l’equip de professionals del centre tingui uns coneixements bàsics de la realitat LGTBIQ+, tracti amb respecte totes les persones grans, independentment de la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere, sàpiga detectar possibles casos d’LGTBIfòbia i els erradiqui des del primer moment.

La guia estableix també que cal que les professionals d’aquests recursos siguin proactius en la inclusió de les persones grans LGBTIQ+ en la vida diària del centre i s’assegurin que percebin el centre com un espai segur que respecta la seva història de vida, on poder continuar desenvolupant-se i créixer com a persones plenament lliures. “El seu pas per serveis adreçats a la seva cura i atenció no ha d’implicar en cap cas el retorn a uns armaris que les seves generacions van haver d’esbotzar amb moltes dificultats”, ha subratllat la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre.

Un distintiu per als espais segurs per a la gent gran LGTBIQ+

Paral·lelament a l’elaboració de la guia, la Generalitat de Catalunya també desplegarà un marc normatiu específic per poder atorgar un distintiu que indiqui els recursos per a gent gran que siguin espais segurs, amb la finalitat que les persones grans del col·lectiu LGTBIQ+ puguin localitzar fàcilment els centres que vetllen per la garantia dels seus drets.

L’atorgament d’aquest distintiu estarà basat en els principals indicadors que s’extreuen de la guia. Alguns d’aquests indicadors són: la incorporació al protocol d’acollida d’elements específics per gestionar l’acollida de persones LGTBIQ+, l’adequació dels formularis i reglaments interns a la diversitat LGTBIQ+ —fent ús d’un llenguatge inclusiu en tots els documents produïts al centre—, la realització d’accions de sensibilització i formació contínua dels equips professionals, tenir una persona referent LGTBIQ+ i la inclusió d’activitats de lleure i entreteniment sobre la realitat LGTBIQ+; entre altres.

La guia és el resultat de la iniciativa del Grup de Treball de la Gent Gran del Consell Nacional de Lesbianes, Gais, Bisexuals, Transgèneres i Intersexuals de Catalunya; la qual s’ha dut a terme en col·laboració amb la  Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes i la Direcció General de l’Autonomia Personal i la Discapacitat del Departament de Drets Socials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article