Sant Andreu acollirà el projecte d’habitatge cooperatiu inclusiu més gran del país

En els habitatges, impulsats per Sostre Cívic, viuran 24 persones amb discapacitat intel·lectual


El barri de Sant Andreu de Barcelona acollirà el projecte d’habitatge cooperatiu inclusiu més gran fet fins ara a Catalunya i en el conjunt de l’Estat espanyol. Es tracta d’un edifici amb 80 habitatges i el primer amb comptar amb na comunitat inclusiva per a persones amb discapacitat intel·lectual. El consistori cedeix el solar municipal, ubicat a l’Avinguda Torras i Bages 126-128, mitjançant un dret de superfície de 75 anys a la cooperativa catalana Sostre Cívic, i forma part de les polítiques municipals de suport a fundacions i cooperatives per augmentar el parc social d’habitatge assequible.

Més enllà de la seva dimensió, el futur edifici serà pioner per incorporar un ambiciós projecte d’intercooperació i inclusió. La comunitat inclusiva integrada dins la comunitat general de tot l’edifici serà impulsada pel Grup cooperatiu TEB, que vetllarà per la perspectiva inclusiva en tots els vessants del projecte, i acompanyarà a la comunitat de persones amb discapacitat intel·lectual durant la convivència.

Aquest projecte és el primer acord d’intercooperació signat entre TEB i Sostre Cívic, que sumen esforços amb l’objectiu de donar resposta tant al problema de l’accés a l’habitatge assequible com al de la inclusió social. “Volem desenvolupar un model d’habitatge cooperatiu inclusiu i transformador, amb un model comunitari que trenqui amb els estigmes de les persones amb discapacitat intel·lectual”, han manifestat representants de les dues entitats. “El model vol ser una referència també per afavorir l’accés a l’habitatge d’altres persones amb situació de vulnerabilitat”.

La comunitat inclusiva tindrà espais col·lectius que tindran en compte la realitat de les persones amb discapacitat. A l’espera de poder concretar el projecte arquitectònic, la previsió és que la comunitat pugui acollir a unes 25 persones amb discapacitat intel·lectual. Dins d’aquesta comunitat també hi haurà habitatges per persones que comparteixen aquesta visió inclusiva.

Suport públic per fer més habitatge assequible

El solar públic de Sant Andreu se cedirà a la cooperativa mitjançant el procediment indicat al Conveni ESAL. Serà el segon solar cedit a Sostre Cívic, després del projecte per gent gran de Can70 a Sarrià, a través d’aquest conveni signat a finals de 2020 entre l’Ajuntament i les principals entitats d’habitatge sense ànim de lucre. L’acord preveu la construcció d’un miler de pisos socials a través de la provisió de sòl a les entitats, accés al finançament públic i situacions fiscals i financeres avantatjoses. Des del 2015 ja s’han aixecat sis promocions d’habitatge cooperatiu en sòl municipal que signifiquen 125 habitatges, i a través del Conveni ESAL ja hi ha 11 promocions més previstes, amb 298 habitatges.

Sostre Cívic preveu començar la construcció dels habitatges durant 2024, per transformar-ho en realitat el 2026. Per participar del projecte caldrà ser soci de Sostre Cívic, estar empadronat a Barcelona i inscrit al registre de sol·licitants d’habitatge de protecció oficial. Tot i que la campanya d’inscripcions al grup impulsor no s’obrirà fins a la tardor de 2023, Sostre Cívic i TEB començaran ja a constituir una comissió de participació del projecte per tal de definir les característiques del projecte. 

El disseny arquitectònic anirà a càrrec de Pau Vidal i Yaiza Terré, escollit a través de concurs d’idees de la base de proveïdores de Sostre Cívic. Serà un edifici sostenible: tant el projecte arquitectònic, els materials i les instal·lacions es dissenyaran per a disposar d’un edifici energèticament classe A. Els detalls econòmics es definiran més endavant cercant la màxima assequibilitat i compatible amb tots els principis del projecte. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article