L’Hospital de Bellvitge impulsa un projecte de radiòmica pioner a Catalunya

L’ús d’una tècnica que aprofita els avenços en intel·ligència artificial ajudarà a resoldre preguntes clíniques sobre càncer i patologia no tumoral sense resposta


Els equips de Radiologia i Medicina Nuclear del Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital Universitari de Bellvitge han conceptualitzat un projecte de radiòmica que, a través de l’enfocament quantitatiu de la imatge per al diagnòstic, permetrà detectar i utilitzar els biomarcadors d’imatge en conjunt amb altres tecnologies, com la intel·ligència artificial o l’aprenentatge profund (deep learning) per a la pràctica clínica. “Aquest projecte situa Catalunya a l’avantguarda de la generació de coneixement i també de la innovació en biomarcadors d’imatge”, assegura el director clínic del servei, Nahum Calvo.

Des de l’Hospital de Bellvitge assenyalen que la resposta a l’evolució d’un tumor podria amagar-se en els píxels imperceptibles de les proves habituals de diagnòstic per la imatge, com poden ser una ressonància magnètica o un TAC. Precisament, aquesta és l’aportació dels biomarcadors d’imatge, ja que es basen en característiques sovint no observables a simple vista per l’ull humà, resultant rellevants per al diagnòstic de precisió del càncer o per determinar l’evolució futura d’un tumor.

En aquest sentit, el projecte de radiòmica que impulsa l’Hospital de Bellvitge servirà per desenvolupar 44 subprojectes liderats per 20 investigadors i investigadores per tal d’aprofundir en l’ús d’aquesta tècnica en el tractament de determinats càncers i tumors. “Hem vehiculat aquest projecte a preguntes clíniques generades pels equips de radiologia, medicina nuclear i metges experts en patologies molt concretes incloent patologia tumoral de diferents òrgans i patologia no tumoral com fibrosi pulmonar, esclerosi múltiple, artritis reumatoide i trasplantament renal, entre d’altres, per a les quals considerem que els biomarcadors d’imatge poden aportar respostes rellevants”, explica Calvo. La informació que s’extregui d’aquestes preguntes clíniques, combinada amb la intel·ligència artificial, permetrà prendre millors decisions clíniques en el present i en el futur.

Aquest projecte es desenvoluparà gràcies a fons europeus, els quals permeten a l’Hospital de Bellvitge comptar amb eines tecnològiques perquè els professionals del servei de Diagnòstic per la imatge comencin a desenvolupar el programari i generar algoritmes. Mitjançant l’anàlisi bioinformàtica de l’acumulació de dades de pacients atesos al llarg dels anys a l’Hospital de Bellvitge, es podran assolir aquests biomarcadors d’imatge, els quals es desenvolupen sota una regulació molt estricta, tenint en compte dades clíniques, histològiques i de resposta a tractament, entre d’altres.

Posteriorment a aquest procés d’obtenció dels biomarcadors d’imatge, aquests s’integraran amb dades clíniques i es correlacionaran amb els resultats en salut. Això permetrà fer un diagnòstic més precoç del càncer i altres patologies, conèixer-ne el grau d’agressivitat, i fins i tot optimitzar l’aplicació de nous tractaments terapèutics, avançant-se als efectes secundaris tenint en compte cada pacient. Tot el coneixement generat podrà ser exportable i utilitzat per professionals d’altres centres i hospitals.

“El fet que s’incorpori una metodologia de treball estructurada per obtenir aquests biomarcadors i una plataforma per desenvolupar programari és absolutament singular i únic”, apunta Calvo, qui afegeix que aquest projecte és pioner al sistema de salut català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article