La iniciativa solidària per donar feina a investigadors d’Ucraïna ha ofert 5.000 llocs de treball en un any

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, coordinador de ‘Science for Ukraine’ a l’Estat, té actualment tres professionals contractats


La xarxa internacional ‘Science for Ukraine’, creada el febrer de 2022 arran de la invasió de Rússia a Ucraïna, ha permès donar continuïtat a les carreres científiques de centenars de professionals ucraïnesos. En un any, s’han creat més de 2.600 ofertes que s’han acabat convertint en més de 5.000 llocs de treball potencials arreu del món. El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC, que és qui ho coordina des dels inicis a l’Estat, té tres investigadors i investigadores treballant i enguany ha signat tres convenis més. En total, aquest centre ha contactat amb 64 universitats de 14 ciutats ucraïneses i en fa un balanç molt positiu. “Continuem rebent peticions, però amb menor quantitat si es compara amb fa un any”, diu Albert Palou, responsable de Comunicació del CT BETA.

Ara fa un any, el 24 de febrer de 2022, va començar la invasió militar de Rússia a Ucraïna. De manera gairebé immediata i espontània, la comunitat científica internacional es va unir per crear la xarxa ‘Science for Ukraine’ amb l’objectiu de donar suport a les universitats i al personal científic ucraïnès que es poguessin veure afectats per la guerra.

El director del Centre Tecnològic Beta de la UVic-UCC, Sergio Ponsá, explica que el més important era preservar “el potencial científic d’Ucraïna, perquè amb un conflicte bèl·lic com aquest, amb molt poc temps es pot arribar a perdre tota la feina feta per diverses generacions de recerca d’un país”. Durant aquest temps, el CT BETA ha contactat directament amb 64 universitats de 14 ciutats d’Ucraïna per conèixer la seva situació i exposar-los el suport que se’ls pot oferir des de la xarxa ‘Science for Ukraine’.

Aquestes relacions han propiciat, entre altres resultats, que la UVic-UCC hagi signat convenis de col·laboració institucional amb tres universitats ucraïneses, la d’Ivano-Frankivsk, la de Poltava i la de Chernihiv, i que estigui treballant en alguns altres.

Balanç positiu del primer any

El CT BETA fa un balanç molt positiu d’aquest any de campanya, durant el qual ha assessorat directament una quarantena d’investigadores i investigadors ucraïnesos que s’hi han posat en contacte i que han estat redirigits a alguna de les 250 ofertes de treball presentades fins ara a l’Estat espanyol i Portugal, o bé a altres països del continent europeu, que s’adeqüessin al seu perfil o expertesa. Ponsá explica que “no només ha sigut una feina de recopilació de dades i d’ofertes laborals, i de vinculació de les unes amb les altres, sinó que també han animat desenes d’institucions de l’Estat espanyol a crear llocs de treball o les hem acompanyat a l’hora de resoldre dubtes”.

La iniciativa ‘Science for Ukraine’ es va organitzar per disposar d’una base de dades que centralitzés totes les ofertes d’ajuda i en pocs dies es va situar com el principal punt de referència global de les accions de suport al món universitari i científic ucraïnès. Albert Palou, responsable de Comunicació i Relacions Institucionals del CT BETA, destaca que no s’ha pogut fer un cens de les persones que han trobat feina. Només a l’Estat espanyol i a Portugal són centenars de persones, entre investigadors, personal tècnic i estudiants. En moments puntuals, ‘Science for Ukraine’ ha arribat a comptar amb el suport de 133 persones voluntàries d’arreu del món.

Primera entitat en acollir investigadors

La implicació des del primer dia en la coordinació de ‘Science for Ukraine’ a l’Estat espanyol va fer que el CT BETA fos la primera entitat d’Europa en acollir persones beneficiades per la iniciativa. Al cap de poques setmanes que esclatés el conflicte van arribar al CT BETA una investigadora d’Odessa i dues persones científiques més de la regió de Dnipro. Aquestes tres arribades es van completar més endavant amb sis incorporacions més que es van integrar al CT BETA o a altres facultats, grups o serveis de la UVic-UCC. Així, en determinats moments d’aquest últim any, la universitat ha tingut un total de nou persones procedents d’Ucraïna. Amb el pas dels mesos, l’arribada de personal científic ucraïnès al CT BETA es va anar estenent com una taca d’oli a altres universitats de l’Estat espanyol, que en molts casos van poder aprofitar i compartir l’experiència adquirida per la UVic-UCC.

Palou recorda que al principi l’experiència es va viure de manera intensa i que, per oferir assessorament a altres institucions, van haver d’aparcar el seu dia a dia durant algunes setmanes per poder orientar moltes d’aquestes universitats.

Amb el temps les prioritats han canviat. “Continuem rebent peticions, però en menor quantitat si es compara amb fa un any. Ara mateix les necessitats han variat molt, tot i que continuem sent proactius en posar-nos en contacte directament amb les universitats per conèixer les seves necessitats”, explica Palou. Avui, l’assessorament se centra en qüestions de tipus logístic, com ara la manera d’obtenir o comprar grups electrògens per poder disposar de subministrament elèctric, ja que amb la guerra aquest servei ha quedat interromput. També cal destacar que el contacte institucional amb moltes de les universitats ucraïneses s’ha de fer de manera informal, directament a través dels seus portaveus de comunicació, atès que els canals oficials de correu electrònic i les xarxes socials han deixat de funcionar.

En aquest moment, a la UVic-UCC hi ha tres investigadores procedents d’Ucraïna, les quals formen part de l’equip del CT BETA. Galyna Ryabukha està treballant en accions de suport a la iniciativa ‘Science for Ukraine’; Yaryna Zhdanova s’ha incorporat a l’Àrea Internacional de la Universitat i està continuant el seu doctorat, codirigit per una investigadora del CT BETA, i Iryna Kohut s’ha integrat a l’equip de gestió de nous projectes del centre tecnològic.

D’altra banda, les tres primeres persones ucraïneses que van arribar al CT BETA estan seguint la seva carrera professional en institucions d’altres països europeus: a l’Institut Max Planck (Alemanya), a l’ETH Zurich (Suïssa) i a la Universitat de Belfast (Regne Unit). En canvi, altres investigadors que van arribar a la UVic-UCC han optat per tornar a la seva universitat d’origen, a Ucraïna, si la situació de la guerra ho permetia.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article