Estudiants i professorat carreguen contra la nova llei d’universitats: “La precarietat se soluciona amb finançament”

Denuncien que l’aprovació de la LOSU no resol “els grans problemes” de la universitat i demanen “un canvi de model”


Estudiants i professorat han carregat aquest dimarts contra l’aprovació de la Llei orgànica del sistema universitari estatal (LOSU). En una jornada marcada per diferents mobilitzacions, han denunciat que la nova llei no resol “els grans problemes” de la universitat i han demanat “un canvi de model”. “Aterra en una situació de precarietat molt greu i no presenta cap mecanisme específic de finançament públic ni partida pressupostària associada” ha lamentat Elena Fraj, de la plataforma Transformem UB durant una concentració a Barcelona. Al llarg d’aquest dimarts s’han fet aturades parcials com a protesta entre dos quarts de dotze i les nou del vespre, així com una concentració unitària davant del Departament de Recerca.

Segons els membres de la comunitat educativa, a part de no garantir el finançament necessari, la LOSU no planteja un pla de regularització dels falsos associats, ni tampoc assegura la continuïtat laboral de les persones amb contractes predoctorals i postdoctorals.

Un altre dels punts més comentats ha estat la situació dels professors associats: 25.000 a tot l’Estat i 10.000 només a les universitats de Catalunya. Fraj ha recordat que s’enfronten a situacions de precarietat “molt greus” i que l’obligació de convertir-los en indefinits, no arregla ni de bon tros la seva situació. “Seguiran cobrant 500 euros, però seran indefinits”, ha reblat.

En la mateixa línia s’ha pronunciat Roser Rodríguez, de Transformem UB, que ha demanat que es garanteixin unes “condicions dignes”. Per la part de l’alumnat, Joan Caballé, del Front d’Estudiants, ha subratllat la importància d’abordar la situació “ara”, demanant a la comunitat universitària que s’organitzi per lluitar per una educació “pública i de qualitat”.

Finalment, s’ha posat sobre la taula la necessitat d’estabilització immediata, amb unes condicions laborals favorables, del professorat associat que fa vida acadèmica, així com la continuïtat i estabilització de tots els contractes predoctorals, contractes postdoctorals i del professorat lector. A més, també s’ha demanat l’augment del nombre de contractes predoctorals i que aquests tinguin una durada de quatre anys. Pel que fa al model, l’alumnat i el professorat que s’ha mobilitzat l’han descrit com un “vassallatge feudal” en facultats i departaments, i han insistit que cal posar fi als “abusos de poder”.

Els membres de la comunitat universitària també s’han mostrat crítics amb el Govern català, de qui han explicat que saben la posició “a través de la premsa”. “El Departament diu que no està d’acord amb la LOSU, però perquè planteja un model més funcionarial i a Catalunya el que tenim és més laboral”, ha remarcat Fraj, qui ha afegit que “haurem de veure com s’adapta aquí”. Caballé ha anat més enllà afirmant que l’administració catalana “ha estat l’alumnat avantatjat a l’hora de retallar i privatitzar salut i educació”. “Les discussions amb el govern central es limiten a qui ho gestiona”, ha reblat.

Vaga a la UPC i concentració a Lleida

Mentre que en el cas de la UB les mobilitzacions s’han articulat a través d’unes aturades parcials, en altres universitats com és el cas de la UPC, els professors associats han optat per fer vaga. Un dels seus docents, Enric Mir, ha explicat que es fa tres cops a la setmana per generar una situació “d’alteració” i que ja està repercutint en el funcionament del centre o, per exemple, en les avaluacions continuades.

Per altra banda, mig centenar de treballadors i estudiants de la Universitat de Lleida (UdL) s’han concentrat aquest dimarts davant del Rectorat en contra de la LOSU. Denuncien que aquesta nova normativa no s’ha negociat amb els sindicats i que tampoc reverteix la precarietat i la temporalitat pateix bona part del personal de les universitats públiques. Recorden que al voltant d’un 70% dels professors de la UdL són associats, quan haurien de ser un màxim del 8%, i que, a més, hi ha entre 150 i 200 professors amb contractes a jornada completa “encoberts”, ja que cobren una tercera o quarta part del que cobren els titulars, explica el professor associat de la UdL, Marc Macià.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article