Set àmbits territorials començaran a desplegar l’atenció integrada social i sanitària

L’objectiu és millorar la coordinació de serveis en l’atenció als pacients


Set àmbits territorials començaran a desplegar l’atenció integrada social i sanitària per millorar la coordinació de serveis en l’atenció als pacients, després que el Govern n’hagi aprovat aquest dimarts el desplegament territorial. Els territoris escollits són Amposta, el Prat de Llobregat, Barcelona, Manresa, Osona, Garrotxa/Ripollès i Gironès. L’elecció respon al fet que ja tenien experiències prèvies i l’objectiu és arribar arreu del territori a finals del 2024, segons el conseller de Salut, Manel Balcells. 

La primera fase se centrarà en l’atenció a gent gran i a la població infantil i juvenil amb trastorns de salut mental. A partir d’aquí, el desplegament serà progressiu tant territorialment com pel que fa a l’atenció a qualsevol persona que presenti situacions sanitàries i socials complexes —persones amb discapacitat, diagnòstics de salut mental o pacients crònics, per exemple— i que requereixin d’aquesta atenció conjunta i coordinada.

Balcells ha reconegut que actualment hi ha ciutadans que reben una bona atenció, però sovint mancada de coordinació. “Aquesta atenció fragmentada té impacte en els resultats de salut i benestar de les persones, pot haver-hi duplicitat de recursos i mala experiència d’atenció percebuda tant de les persones com del seu entorn cuidador i dels professionals que les atenen”, admeten des del Govern. 

Amb l’atenció integral social i sanitària, l’objectiu és oferir una atenció més centrada, amb un sistema de valoració específic i un pla d’atenció únic. És a dir, que el pacient no hagi d’explicar diferents vegades a diferents interlocutors quina és la seva situació. “Hi ha un milió de persones al nostre país que necessiten una atenció integrada, des de nens i joves amb cronicitat complexa a persones grans amb multipatologia” ha asseverat el conseller. 

Balcells ha posat com a exemple una dona octogenària que en el darrer any ha rebut la visita de fins a 30 professionals diferents, sovint no coordinats entre ells. Amb l’aplicació de l’atenció integrada, aquesta ciutadana tindrà un gestor del seu cas que s’encarregarà d’establir i coordinar les necessitats de la dona. Aquests gestors es coordinaran amb els equips d’atenció primària de salut i de serveis socials, així com amb la resta de professionals. A més, es faran càrrec de la gestió tant de l’ingrés com de l’alta en els diferents centres hospitalaris. El gestor serà sempre el mateix per a una mateixa persona i vindrà de l’àmbit sanitari o social segons cada cas.

El desplegament territorial d’aquesta atenció s’adaptarà a les necessitats i dinàmiques dels diferents territoris, de manera que aquells que tenen experiència prèvia avançada d’atenció integrada es dotaran d’eines que permetin reforçar i consolidar les intervencions desenvolupades, mentre que allà on hi hagi menys experiència es treballarà per crear les condicions necessàries per avançar en el desplegament de projectes integrats en aquest àmbit.

La Generalitat ha detectat que actualment hi ha un centenar d’iniciatives d’atenció integrada a Catalunya, entre les que s’han triat les set que comencen amb el desplegament territorial. Els set territoris escollits comptaran amb una dotació addicional d’un milió d’euros per portar a terme aquesta nova atenció.

A més, s’impulsaran projectes innovadors d’atenció integrada orientats al redisseny organitzatiu, assistencial i tecnològic, a través de fons provinents de la Unió Europea i d’altres administracions.

El conseller Balcells ha reconegut que el repte és molt gran perquè es tracta de serveis i sistemes “que habitualment no es coordinaven”. Per això, el desplegament en aquests set territoris ha de servir també per avaluar diferents experiències i poder fer un desplegament territorial segons les necessitats de cada zona.

Creació de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària

Aquest desplegament anirà en paral·lel als treballs de creació de l’Agència d’Atenció Integrada Social i Sanitària. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha confiat que la normativa que ha de garantir la seva creació es pugui començar a tramitar al Parlament en tornar de l’estiu. Ha destacat, però, que el desplegament territorial ha de permetre “fer que en aquests mesos passin coses”, independentment dels tràmits legislatius de l’agència.

A més, s’ha d’avançar en els sistemes d’informació dels dos àmbits, el social i sanitari, per tal que tots dos puguin accedir a la informació de les persones que atenen.

Els consellers defensen que aquesta vegada és la definitiva

En ser preguntats pel fet que anteriorment s’havien presentat iniciatives similars per part del Govern, Balcells i Campuzano han defensat que aquest cop no es presenta un pla pilot sinó l’aplicació efectiva d’aquesta atenció integrada en set territoris concrets. Balcells ha volgut destacar la “transcendència” del fet que els dos consellers estiguin treballant en la mateixa direcció, ja que ha reconegut que fins ara “no hi havia sintonia” entre les dues conselleries.

En aquesta línia, Campuzano ha afirmat que és una realitat que experiències anteriors “no han reeixit” però ha defensat que aquest cop “es va en serio”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article