El Clínic, primer hospital públic multiespecialitat de l’Estat que opera amb el robot ‘Hugo’

Es tracta d’una solució de cirurgia assistida que permet fer procediments mínimament invasius amb precisió quirúrgica i visió 3D


L’Hospital Clínic de Barcelona s’ha convertit en el primer hospital públic i multiespecialitat de l’Estat en realitzar una cirurgia emprant el sistema Hugo RAS, una solució de cirurgia assistida per robot que permet fer procediments mínimament invasius amb un elevat grau de maniobrabilitat i precisió quirúrgica amb visió 3D d’alta definició. Concretament, aquest sistema es va fer servir el novembre passat en una cirurgia de nefrectomia parcial, que consisteix a extirpar la part del ronyó que està afectada per un tumor.

Aquest sistema quirúrgic, fabricat per l’empresa Medtronic, consisteix en una plataforma modular que es pot moure fàcilment d’un quiròfan a l’altre i que ha estat creat amb l’objectiu d’ampliar la xifra de pacients operats a través de cirurgia assistida per robot, fent-los arribar els avantatges de la cirurgia mínimament invasiva. Tot i que a l’Hospital Clínic el sistema ‘Hugo’ s’ha començat a fer servir en cirurgies d’urologia, també es preveu que serveixi per fer operacions de ginecologia i cirurgia general.

Entre els avantatges de treballar amb aquest robot, el cap del Servei d’Urologia i de Trasplantament Renal del Clínic, el doctor Antonio Alcaraz, en destaca que “permetrà operar més pacients amb menor cost, una cosa molt necessària en el sistema públic de salut”. Pel que fa als aspectes tècnics, Alcaraz també ressalta el fet que aquest sistema té una consola oberta que permet al cirurgià estar més en contacte amb la resta del quiròfan i que els braços independents li donen potencialment més versatilitat en comparació amb altres robots.

Aquesta mena de cirurgia assistida per un robot, a diferència de la laparoscòpica, és més confortable per al cirurgià, ja que li permet treballar més còmode i amb precisió. “I això, que el cirurgià no estigui còmode i més cansat, també repercuteix en el pacient”, remarca el doctor Alcaraz. Per al pacient també té certs avantatges, sobretot pel fet que practica una cirurgia mínimament invasiva, la qual facilita la recuperació en haver-hi menys incisions i, per tant, menys pèrdues de sang, menys dies d’hospitalització i unes cicatrius més petites.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article