Un 23% dels adolescents de 15 i 16 anys ha pensat a morir-se i el 12% ho fa amb freqüència

Una enquesta de la Diputació de Barcelona revela que el 40% de les noies de la demarcació afirma que ha patit assetjament sexual


Un 23% dels adolescents de 15 i 16 anys ha pensat alguna vegada a morir-se o adormir-se i no tornar a despertar, i gairebé el 12% hi pensa amb freqüència. Són dades d’una enquesta de la Diputació de Barcelona (Diba) a alumnes de 4t d’ESO de la demarcació aquest curs 2022-2023. Es tracta, de fet, d’una nova pregunta que s’ha incorporat enguany. Pel que fa als resultats previs a aquest curs, el 53% de les noies té un estat d’ànim negatiu i el 51% sent angoixa a partir de la pandèmia. D’altra banda, el 36% dels nois considera que la pornografia és una font d’aprenentatge sobre sexualitat, xifra que contrasta amb la de les noies, que baixa al 7%. El 40% de les adolescents diu que ha patit assetjament sexual, mentre que en el cas dels nois és un 6%.

Aquestes dades figuren en un informe elaborat per la Diputació a partir de l’enquesta d’hàbits de salut a alumnes de 4t d’ESO, elaborades des del 2015 amb la participació de 25.000 estudiants de centres de 87 municipis de la demarcació. La pregunta sobre el suïcidi s’ha fet aquest curs i la Diba ha fet un avançament dels resultats, però la resta de dades recollides a l’informe fan referència al període previ.

L’estat emocional de les adolescents és pitjor que el dels nois després de la pandèmia. El 63% pateix angoixa de cara al futur i el 49% presenta dificultats de concentració. Un terç es mostra irritable amb les persones de la família.

Les xifres d’assetjament escolar són estables des de 2015 i similars entre els nois i les noies, situant-se en el 8%. Destaca un augment significatiu del maltractament psicològic: gairebé la meitat de les noies (48%) diu haver rebut amenaces, crits, s’han sentit ignorades o han estat insultades.

Pel que fa a l’assetjament en xarxes socials, ha augmentat de manera més marcada entre les noies. En el període 2020-2022 un 16% confessa haver-ne estat víctimes. Sobre l’assetjament sexual en entorns virtuals, un 17% de noies n’ha patit, una xifra que s’ha estabilitzat en els últims anys.

Es redueix el consum d’alcohol, tabac i cànnabis

Pel que fa al consum d’alcohol, el 43% dels alumnes de 4t d’ESO acostuma a beure en cap de setmana. Les noies ho fan lleugerament més que els nois. Ara bé, el percentatge d’adolescents que han provat l’alcohol algun cop s’ha reduït en 8 punts en el període 2020-2022 respecte a les anteriors xifres. Tot i això, el 52% s’ha emborratxat alguna vegada i el 26%, més de dues.

Sobre el cànnabis, ha augmentat significativament la consciència de risc d’aquesta substància: en l’actualitat, el 41% el consideren molt perillós. De fet, la prevalença d’haver provat el cànnabis alguna vegada fa temps baixa entre la població adolescent i s’ha reduït pràcticament a la meitat respecte a les xifres que es van obtenir el 2015.

A més, el consum de tabac continua caient amb força entre aquests joves: un 36% de les noies i un 24% dels nois l’han provat alguna vegada. La consolidació de l’hàbit també ha caigut lleugerament.

Salut sexual i dieta

L’edat que els nois i noies reconeixen haver mantingut relacions sexuals per primera vegada no ha variat de manera important i un 15% assenyala que tenien entre 13 anys o menys quan es va produir. Sobre els mètodes anticonceptius, el 91% diu que han utilitzat el preservatiu en les seves relacions, i un 14% declara que en alguna ocasió no han fet servir cap mètode anticonceptiu, xifra que ha experimentat un lleuger retrocés en aquests anys.

Prop del 43% de noies d’entre 15 i 16 anys diu que ha fet o està fent dieta, mentre que entre els nois el percentatge és del 28%, una xifra creixent en els últims anys. Són les noies qui tenen un percentatge més elevat de baix pes (9%) i de normopès (72%) mentre que els nois tenen més sobrepès (17%) i obesitat (5%) que les noies.

Hores de son i xarxes

Pel que fa a les hores de son, les noies descansen menys que els nois: un 27% de les enquestades dormen sis hores i trenta minuts al dia o menys. El context pandèmic va alterar els hàbits d’oci nocturn i es van reduir les diferències entre nois i noies que sortien de nit. Un 16% dels alumnes de 4t d’ESO assegura que surt dues o més nits per setmana.

El lleure vinculat a internet i a les xarxes socials també s’ha accentuat durant la pandèmia. Al voltant del 40% dels adolescents en fan un ús excessiu, una xifra que s’ha doblat des de 2015. S’entén com a excessiu, que els fa desatendre o els impedeix fer altres activitats necessàries.

El joc en línia amb diners ha aparegut com una preocupació en salut pública en la població adolescent. Un 15% dels nois declara haver jugat a jocs d’atzar en línia i haver fet apostes esportives en línia. Prop del 10% ha anat a una casa d’apostes de manera presencial.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article