El nou pla de salut mental de Barcelona abordarà l’ús abusiu de les pantalles entre els adolescents

Promourà noves accions amb especial atenció a la infància, la gent gran i les persones migrades


L’Ajuntament de Barcelona buscarà establir mesures per impedir l’ús abusiu de les pantalles i promoure el bon ús de la tecnologia i el mòbil entre la població infantil i adolescent. Aquest és, segons la regidora d’Envelliment i Cures Gemma Tarafa, un dels principals objectius del nou Pla de Salut Mental de Barcelona 2023-2030, que reforça les prioritats de l’antic pla i complementa les seves 111 accions amb 90 noves mesures.

Tot i que les pantalles tenen alguns aspectes positius, també generen un ampli ventall de problemàtiques que afecten directament els infants i adolescents, ha explicat Gemma Tarafa. “La distracció que suposen, la pèrdua de temps, la sensació d’aïllament o els canvis d’humor i dependència, en són alguns exemples”, ha apuntat. Segons l’enquesta Factors de Risc en Estudiants de SeCundària (FRESC) elaborada per l’ASPB l’any 2021, la població de 13 a 17 anys passa una mitjana de vuit hores diàries davant d’una pantalla i el 77% no té cap límit de temps per utilitzar el mòbil. Prop d’un 81% assegura que sempre utilitza el mòbil abans d’anar a dormir i més del 39% admet fer un ús compulsiu d’internet i de les xarxes socials.

Per tal de combatre l’ús abusiu d’aquestes eines, la regidora ha explicat que l’Ajuntament crearà “una comissió de treball interdisciplinari que serà pionera a tot l’Estat” i en què hi haurà professionals de l’àmbit sanitari, educatiu, social i digital i també representants de les institucions implicades: “Serà una taula de ciutat”, ha assegurat Tarafa que ha dit que s’abordaran “protocols i mesures clares per fer un bon ús de la tecnologia”. El pla inclou les aportacions i propostes de prop de 500 organitzacions de la ciutat que treballen activament per millorar la salut mental de la ciutadania.

Educació emocional a la petita infància

El nou pla reforçarà les prioritats del pla anterior i complementarà les seves 111 accions amb 90 noves mesures. Entre aquestes s’inclou un paquet específic enfocat a millorar l’atenció emocional a la petita infància. Així, preveu estendre el programa ‘1,2,3, emoció!’ que promou l’ASPB per a l’alumnat d’educació infantil, que actualment es du a terme a 50 escoles i implantar-lo a 200, valorant aplicar-lo als infants del darrer curs de les escoles bressol.

Una altra de les mesures en aquesta línia fa referència al servei de psicòleg municipal gratuït Konsulta’m, que ara s’ofereix en dos vessants: per una banda, a adolescents d’entre 12 a 22 anys; i, per l’altra, a majors de 22 anys (Konsulta’m + 22). “Aquesta eina també estarà disponible per a nens i nenes de menys de 12 anys”, ha indicat Tarafa, que ha dit que “l’abordatge d’aquestes problemàtiques en edats primerenques és clau”. En aquest sentit, ha detallat que només el 10% de les consultes que arriben a aquest servei s’han de derivar cap als Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil (CSMIJ) o als Centres de Salut Mental d’Adults (CSMA). “La resta les podem resoldre a nivell municipal”, ha afirmat.

Des de la seva posada en marxa el mes de juliol de 2018, el Konsulta’m per a joves s’ha estès progressivament a tota la ciutat i ha atès més de 5.200 persones d’entre 12 i 22 anys i un miler de professionals en els 13 punts d’atenció actuals.

Igualment, des de l’agost passat, el nou xat de suport emocional per a joves ha atès més de 800 converses i només ha calgut activar els serveis d’emergència en nou ocasions.

Especial atenció a la gent gran

El nou pla també està especialment enfocat en garantir el benestar de les persones grans. En aquest sentit, Tarafa ha anunicat que el Konsulta’m +22, actualment present en sis districtes, es pugui ampliar a altres punts de la ciutat.

A més, ha apuntat que es formaran equips itinerants amb professionals de la salut mental que oferiran atenció a residències i apartaments amb serveis per a la gent gran. Per la seva banda, la Fundació Ajuda i Esperança posarà en contacte persones grans que pateixen soledat no volguda amb voluntàries que les acompanyaran a serveis o recursos comunitaris. Aquesta feina es farà mitjançant les trucades rebudes al Telèfon de Prevenció del Suïcidi i el Telèfon de l’Esperança, que en dos anys i mig ha atès més de 9.300 trucades i ha ajudat a intervenir en 229 temptatives.

Un pla universal

Tarafa ha destacat el caràcter universal del pla i el fet que les diferents mesures es vulguin implementar a tota la ciutat. Un exemple, ha dit, és el que permetrà dotar tots els centres d’alta complexitat d’educadors emocionals. “Ara en tenim en algunes i volem estendre el servei a tots els centres d’aquestes característiques”, ha comentat. En aquesta línia i per fomentar la interculturalitat, també es formarà en aquesta matèria a tots els professionals que treballen en serveis vinculats a la salut mental. A banda, s’està treballant perquè l’assistència pugui oferir-se en més llengües, de forma que la ciutadania nouvinguda també pugui rebre suport.

A més, s’activarà un programa de primers auxilis, que capacitarà a la ciutadania, als referents comunitaris i als professionals per detectar i acompanyar des del suport de proximitat els malestars psicològics i orientar cap als recursos existents a les persones que els pateixin.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article