Entitats socials insten als ajuntaments metropolitans a prioritzar els criteris de qualitat en la contractació de serveis

L’Acord Ciutadà demana noves vies de col·laboració público-social que afavoreixin l’atenció a la població per sobre dels criteris econòmics


Les entitats socials que formen part de l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva demanen als ajuntaments metropolitans que prioritzin els criteris de qualitat per sobre dels econòmics en la contractació de serveis d’atenció a les persones. Consideren que la creixent rigidesa dels processos de contractació externa de les administracions públiques afavoreix la precarització del sector social, un fet que impacta alhora en els serveis i en les persones ateses. Per aquest motiu, proposen buscar noves vies de col·laboració público-social que garanteixin la prestació d’uns serveis de qualitat i centrats en les persones.

Centenars d’entitats socials i representants d’ajuntaments s’han reunit aquest dijous al Museu Picasso de Barcelona en el marc del Fòrum Social Metropolità, amb l’objectiu de tractar les dificultats de les organitzacions del tercer sector social a l’hora de concórrer als plecs dels consistoris per prestar serveis d’atenció a les persones. En aquesta trobada, les entitats que formen part de l’Acord Ciutadà per a una Barcelona Inclusiva han fet una crida a les administracions locals per exercir “un rol de lideratge en la col·laboració público-social” que serveixi per vetllar per la qualitat dels serveis i per evitar que es vegin perjudicats per la baixada de preus.

Segons aquestes entitats socials, la principal dificultat que es troben està relacionada amb la creixent rigidesa en el desplegament normatiu dels processos de contractació externa de molts ajuntaments, els quals s’afegeixen, en molts casos, a la gran rigidesa de l’actual Llei de Contractació Pública. “L’increment de la rigidesa administrativa contrasta amb la creixent complexitat en la composició de les desigualtats socials i els reptes de l’acció social dels municipis que obstaculitza i enredereix la resposta municipal a unes necessitats creixents més intenses, extenses i permanents”, avisen.

Davant d’aquesta situació, des de l’Acord Ciutadà demanen als ajuntaments aplicar la figura del concert social, previst en l’actual normativa, i manifesten la voluntat de crear un espai de treball conjunt entre les entitats socials, els ajuntaments i el Col·legi de Secretaris, Interventors i Tresorers de l’Administració local (CSITAL) per tal de buscar alguna escletxa legal que permeti augmentar les possibilitats perquè les entitats socials puguin prestar més serveis d’atenció a les persones als municipis.

Experiències d’èxit

Durant la jornada, l’Acord Ciutadà ha posat sobre la taula diverses iniciatives d’èxit de col·laboració entre ajuntaments i entitats socials. Per exemple, s’ha presentat el model de gestió delegada de l’Ajuntament del Prat del Llobregat amb l’Associació Benestar i Desenvolupament, a partir del qual se cedeixen competències a l’entitat a través d’un concurs obert on es tenen en compte només criteris de qualitat en l’atenció, sense competir pel preu.

També s’ha compartit l’experiència del conveni plurianual de l’Ajuntament de Mataró amb la Fundació Maresme, una mena d’acord que es pot aplicar a entitats que executin activitats regulades que es necessiten cada any. Finalment, s’ha presentat la col·laboració entre l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Fundació Germina, la qual es fa a través de subvencions directes nominatives.

L’Acord Ciutadà ha remarcat els avantatges de la col·laboració pública local amb les entitats socials a l’hora de prestar serveis d’atenció a les persones, ja que, asseguren, incrementa les possibilitats d’innovació de les polítiques socials, perquè prioritza una atenció centrada en la qualitat de les persones ateses, perquè no està sotmesa a aconseguir un benefici privat. Al mateix temps, es facilita la inversió social dels resultats de la gestió realitzada en comparació a la gestió de les entitats mercantils.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article