Les queixes en matèria d’habitatge al Síndic de Greuges augmenten un 34% el 2022

La institució urgeix una ampliació del parc públic d’habitatge que doni resposta a les necessitats de les persones


Les queixes rebudes pel Síndic de Greuges de Catalunya en matèria d’habitatge s’han incrementat un 34% el 2022 respecte del 2021. Així ho ha destacat aquest dimecres la síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, durant la jornada ‘L’emergència en l’habitatge’, organitzada per la institució, juntament amb el Fòrum de Síndics i Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD). A la trobada s’ha posat l’èmfasi en la necessitat d’ampliar un parc públic d’habitatge que és absolutament insuficient per donar resposta a les necessitats de les persones.

La majoria de les queixes relacionades amb l’habitatge que arriben al Síndic de Greuges tenen a veure amb situacions d’emergència residencial —tant desnonaments com sol·licituds d’accés a un habitatge d’emergència social—, però també amb les subvencions i els ajuts a l’habitatge o al lloguer; amb l’accés, la conservació i el manteniment dels habitatges, i amb les conseqüències de l’ocupació d’un habitatge sense títol habilitant.

La síndica Giménez-Salinas ha subratllat que la dificultat principal per garantir el dret a l’habitatge avui en dia és l’elevat preu de l’habitatge del mercat privat i la manca d’un parc d’habitatges destinat a polítiques socials que sigui suficient. “Cal recordar que ni a Catalunya ni al conjunt de l’Estat espanyol el parc d’habitatge social no supera el 3% del parc d’habitatges construït”, ha assenyalat.

En aquest sentit, la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Silvia Grau, ha admès durant la jornada que el parc públic d’habitatge actual és insuficient i s’ha compromès a construir-ne més els pròxims tres anys amb la finalitat de millorar la situació.

Calen mesures estructurals i un pla de xoc

Per tal d’abordar correctament la problemàtica de l’accés a l’habitatge a Catalunya, el Síndic de Greuges reclama que es desenvolupin unes polítiques d’habitatge més estructurals i a llarg termini, que permetin donar resposta a les necessitats d’habitatge futures. Així, la institució demana també que s’aprovi el Pla territorial sectorial d’habitatge, el qual ha de “permetre establir una diagnosi de la situació actual i futura de l’habitatge, quantificar la demanda d’habitatge i definir els col·lectius que mereixen una atenció especial per poder implementar instruments i polítiques públiques per assolir els objectius prèviament fixats”.

A banda de treballar en mesures a llarg termini, el Síndic de Greuges assegura també que cal abordar ja “un pla de xoc per donar una resposta efectiva a les situacions d’emergència residencial”, així com garantir “un sistema àgil per valorar i resoldre les situacions d’emergència abans del termini d’un mes, i disposar de més habitatges de curta estada com a recursos residencials temporals”.

A més, la institució subratlla que “cal una actuació preventiva, i no només reactiva, davant les situacions de risc de pèrdua de l’habitatge habitual”. En aquest aspecte, el Síndic de Greuges considera que “cal potenciar les subvencions públiques per al pagament del lloguer que permetin a les persones més vulnerables assumir el cost del lloguer de l’habitatge habitual i evitar-ne la pèrdua”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article