Alguns joves veuen denegada la beca per a estudis postobligatoris perquè reben l’ajut al lloguer

El Casal dels Infants alerta que dels sis joves que se’ls ha denegat la beca, només una ha pogut presentar un recurs


La taxa d’atur de les persones amb estudis baixos és del 30%, més del doble que les que tenen estudis postobligatoris, que és del 12%, segons dades de l’Enquesta de Població Activa del quart trimestre del 2022.  Per aquest motiu, l’accés a l’educació és especialment determinant per trencar el cercle de la pobresa. Ara, però, el Casal dels Infants alerta que s’està vulnerant el dret a accedir a l’educacció, ja que molts joves vinculats a l’entitat veuen com se’ls ha denegat la beca de l’estat per a estudis postobligatoris perquè estan rebent l’ajut del lloguer.

Concretament, aquest és el cas de sis joves que cada any rebien les beques per fer estudis postobligatoris universitaris i no universitaris, com batxillerat i les Formacions Professionals, que el Ministeri d’Educació i Formació Professional i el Ministeri d’Universitats posen cada curs a disposició de l’alumnat.

L’objectiu d’aquesta beca és compensar les desigualtats econòmiques i socials i garantir l’accés en condicions d’igualtat al sistema públic de beques per a l’estudi. Per accedir-hi, hi ha tres tipus de requisits: generals, acadèmics i econòmics. 

El març del 2022, 27 joves del Programa de Beques del Casal, 25 joves del Casal Jove Atles, 11 del Casal Jove la Betsaida, i 12 del Casal Jove de Santa Coloma van demanar la beca del Ministeri per a estudis postobligatoris.

Fins a principis de 2023 no van rebre la resolució de la sol·licitud, i per a vuit joves va ser negativa. En sis dels casos la denegació va ser perquè els ingressos de la unitat familiar superaven els llindars establerts per la beca, concretament perquè eren joves de famílies que reben l’ajut al lloguer, i aquest ajut se’ls va comptabilitazar com a part dels seus ingressos. Se’ls va denegar rebre qualsevol part de la beca, incloses les quanties variables i l’ajuda per notes excel·lents.

“Un cop van rebre la notícia de la denegació de la beca, que es va comunicar només amb un correu enviat a l’adreça del noi o noia, tenien 10 dies per presentar un recurs per canviar la decisió de la resolució”, explica Anna Álvarez, educadora responsable del Programa de Beques del Casal dels Infants. 

Sense marge de temps per recórrer

Una de les joves del Casal a qui van denegar la beca pel fet de rebre l’ajut al lloguer i que va poder recórrer a temps va ser la Yandira. “Ho va fer gràcies a la determinació de la seva mare, la Patricia Baptista, tot i els impediments que es va trobar”, expliquen al Casal.

Es tracta d’una família monoparental que ingressa cada mes 1.200 euros i en paga 600 euros en el lloguer de l’habitatge. L’ajut al lloguer que té assignada la Patricia és de 200 euros mensuals, i és l’única prestació que la família rep en aquests moments.

En rebre la denegació, la Patricia es va presentar al Departament d’Ensenyament –la beca és del Ministeri d’Educació i Formació Professional, però la Generalitat en gestiona els tràmits–. En un primer moment li van confirmar que superava el nivell d’ingressos, però posteriorment la van trucar per dir-li que podia presentar un recurs si presentava un certificat que acredités que rebia l’ajut al lloguer.  

A l’oficina d’Habitatge li van dir que aquest certificat tardaria més dies dels que quedaven per presentar l’al·legació dins del termini de 10 dies. Va moure cel i terra, fent trucades i canviant torns de feina, per aconseguir el certificat. Va poder presentar els papers l’últim dia del termini, tornant de nou a l’oficina d’Ensenyament. “Per a una persona que entengui els tràmits una mica menys que jo o que li costi l’idioma, és impossible que pugui recórrer la beca. No et donen opcions, no t’ajuden a recórrer-la”, afirma la Patricia.

Ara la Patricia està esperant, sense cap data definida, que la resposta a l’al·legació arribi al correu de la seva filla, que és menor d’edat. “Jo cada dia li demano a la Yandira si ha rebut alguna cosa, perquè ella bastant té amb els estudis i tot, com per estar pendent d’un correu. Els vaig demanar que m’ho enviessin a mi que jo estaria pendent, i res”, explica la seva mare.

Els altres cinc joves a qui se’ls ha denegat la beca d’estudis no han tingut prou marge de temps per recórrer. Per aquest motiu, des del Casal dels Infants reclamen que l’ajut al lloguer no sigui comptabilitzat com a ingressos de la unitat familiar en els joves que soliciten una beca per a estudis postobligatoris.

“Es tracta d’un suport que ha de garantir que famílies en situació de vulnerabilitat facin front a les despeses d’una necessitat bàsica com l’habitatge i això, en cap cas, pot comportar que es vulneri el dret a l’educació dels seus fills i filles, assenyalen a l’entitat, i reiteren que els joves del Casal estan en situació de vulnerabilitat social, “així que resulta contradictori que siguin els requisits econòmics, per tenir ingressos superiors als màxims establerts, els que els impedeixen beneficiar-se de la beca”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article