L’atenció social i sanitària integrada de Catalunya es comença a desplegar a Amposta

L’Escola del Cuidar i un programari compartit per a l’atenció domiciliària es podria implementar per tot el país


L’Escola del Cuidar dels familiars amb persones dependents o un programari d’informació compartida sobre l’atenció domiciliària de persones amb complexitat sanitària o social són les dues iniciatives locals d’Amposta que formen part de l’inici del desplegament de la nova atenció integral social i sanitària que posen en marxa els Departaments de Drets Socials i de Salut.

Les primeres experiències s’han escollit en set àmbits territorials i es disseminaran arreu del país, amb una governança diferent en cada regió, però amb una gestió única que permeti convertir “experiències pioneres i innovadores” en sistèmiques. L’instrument de gestió, finançament i provisió serà una Agència pública que s’està ultimant.

El conseller de Salut, Manel Balcells, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, s’han reunit a Amposta amb els professionals de l’atenció primària i de la salut i també dels serveis socials de la ciutat abans de presentar i donar el tret de sortida al desplegament de l’atenció integrada social i sanitària en l’àmbit domiciliari comunitari a Catalunya.

Es comença per Amposta i continuarà per Barcelona, el Prat de Llobregat, la Garrotxa i e Ripollès, el Gironès, Manresa i Osona, set regions escollides per tenir “experiències avançades, innovadores, reeixides i significatives”, que són “exemplars” i que poden ser “elevades i implantades” per a la resta del país.

Balcells ha detallat que no totes les iniciatives es podran aplicar a tot arreu i que es parteix “de set territoris madurs amb experiències concretes”, però que caldrà avaluar quines poden ser sistèmiques i implementades a totes les regions catalanes o quines poden tenir aplicacions diferents depenent de l’experiència prèvia. Sigui com sigui, les primeres iniciatives amb què arrenca el desplegament seran “la base i la llavor” d’altres propostes que puguin sorgir.

Aplicació per evitar duplicitats

El conseller de Salut ha posat com a exemple l’aplicació amb què compten a Amposta des del 2014, amb la qual es pot oferir una atenció integrada a l’entorn domiciliari dels serveis socials de l’Ajuntament i de l’atenció primària per a aquelles persones amb complexitats. Els professionals dels dos àmbits es van adonar que feien duplicitat de tasques, una doble feina que també molestava als usuaris, que es queixaven d’haver de donar la informació requerida dues vegades.

Amb un treball conjunt previ van poder desenvolupar un sistema informàtic compartit, conegut com l’eina Salut i Social, que ha estat “un pont” per tenir una comunicació entre tots els professionals “de manera segura, fluida i confidencial”.

Ho ha descrit la infermera, Núria Brunet, que ha agraït el reconeixement que suposa ser exemple i punt de partida de l’atenció integrada social i sanitària del país. “Ens ha permès una millora de la qualitat assistencial, un ús adequat de recursos i un aprenentatge continuï”, ha dit. Brunet és la infermera gestora de casos que fa la detecció proactiva a l’atenció primària de pacients amb necessitats de complexitat i cronicitat, i qui activa els mecanismes per “buscar el recurs sanitari i social més adequat per la persona”. “No tenim sempre la solució per a tot, però intentem buscar la millor amb els recursos que teníem a l’abast”, ha apuntat.

L’Escola del Cuidar

El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha fet valer també aquestes iniciatives “nascudes dels professionals” com l’Escola del Cuidar que s’ha creat a Amposta, amb la implicació d’entitats del tercer sector, concretament amb l’associació de familiars de malalts d’Alzheimer. En un context l’any 2031 en què 1 de cada quatre ciutadans tindrà més de 65 anys, Campuzano ha apuntat que el repte d’afrontar l’envelliment, a casa i amb qualitat de vida, requereix aquest reforç de l’atenció domiciliària i sobretot ajudar les persones i familiars que tenen cura dels malalts, “la fortalesa de l’estat del benestar”.

Per evitar que els cuidadors pateixin problemes de salut mental, física i emocional, i també per ajudar-los a la reintegració social, existeix a Amposta l’Escola del Cuidar, que s’estendrà també a la resta de les Terres de l’Ebre.

“És un exemple molt interessant que aspirem que arribi a la resta del país”, ha dit el conseller. “Que l’experiència d’Amposta ens serveix per transformar el conjunt del nostre estat del benestar amb aquest repte de la vida independent, l’envelliment i de les experiències de la covid”, ha afegit Campuzano.

Com ha detallat la treballadora social Mercè Príncep, l’Escola del Cuidar es va crear en detectar que els cuidadors “demanaven ajuda a crits” davant la sobrecàrrega i del risc de claudicació que patien. Per millorar la seva qualitat de vida es treballa perquè puguin entendre els seus malalts i no els deixin sols, persones que encara tenen un deteriorament o demència lleu, reconeixen la pèrdua, però no n’accepten les limitacions.

“Els empoderem a tenir eines per fer front a les noves situacions”, ha apuntat. També és molt important reconnectar-los amb la comunitat i en recuperar la socialització. “És una espai de suport i prevenció, que puguin demanar auxili als professionals de referència”, ha contat. “Si no cuidem a les persones cuidadores, en un termini curt de temps, en lloc d’un malalt en tindrem dos”, ha remarcat Príncep.

Iguals i diferents

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, ha agraït el reconeixement que es fa a la feina feta pels professionals socials i sanitaris de la ciutat, qui són els que reben l’impacte de les primeres necessitats i lluiten “per transformar les coses”, amb voluntat i esprement els recursos dels quals disposen per “posar les persones al centre”.

Els set territoris elegits són demogràficament i socialment diferents i el conseller de Drets Socials ha apuntat que “aplicar a tots arreu la mateixa plantilla” portaria “al fracàs”. “No volem ser com el govern de Madrid que creu que homogeneïtzant els serveis socials garanteix la igualtat dels ciutadans. La igualtat efectiva d’un ciutadà d’Amposta i un de Barcelona no dependrà que a tot arreu es faci el mateix, sinó que sabent que els problemes són els mateixos i les realitats diferents necessiten solucions específiques”, ha defensat.

Aquesta flexibilitat “serà clau” i la determinarà la futura agència que governarà “una diversitat de respostes” per al conjunt del país, “sense mirada jacobina i centralista de l’atenció integrada”, com s’ha compromès Campuzano.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article