Llogateres d’habitatges de protecció oficial propietat de la Caixa denuncien expulsions i pràctiques abusives

El Sindicat de Llogateres i les veïnes presenten la campanya ‘Destapem la Caixa’ per visibilitzar “el model fallit” d’habitatge protegit


La construcció d’habitatges de protecció oficial sovint és el mantra amb el qual es vol garantir el dret a l’habitatge, en un mercat immobiliari totalment disparat i que té a bona part de la ciutadania pagant preus totalment desorbitats per viure sota un sostre. Però, que passa quan l’habitatge protegit desprotegeix totalment als seus inquilins?

Això és exactament el que està passant a bona part dels llogaters i llogateres de fins a 37 promocions d’habitatge protegit propietat de l’Obra Social de La Caixa —que compta amb més de 2.000 immobles arreu de Catalunya— les quals denuncien des de fa temps expulsions dels seus pisos, renovacions abusives dels contractes i mala gestió i nul manteniment dels habitatges, entre altres pràctiques.

Aquest dimecres, fartes de no trobar resposta per part d’InmoCaixa —l’empresa que gestiona els actius d’habitatge de Criteria Caixa, la societat holding d’inversions de Fundació ‘La Caixa’— un centenar de famílies afectades d’un total de 14 promocions s’han unit, de la mà del Sindicat de Llogateres de Catalunya, per presentar la campanya ‘Destapem La Caixa’, amb la qual volen denunciar “el model fallit d’habitatge de protecció oficial” de Catalunya.

Durant la roda de premsa per presentar la campanya, la Belén, llogatera d’una de les promocions afectades, situada a Salou, ha explicat les múltiples situacions abusives que s’estan trobant per part de la propietat. “A cada promoció estan actuant de forma diferent: no estan renovant contractes, no tornen fiances, estan apujant els preus, o estan expulsant els veïns”, ha relatat la dona. Així mateix, ella i altres veïnes que estan participant en la campanya han explicat que la Caixa no s’està fent càrrec de les zones comunes dels immobles, el que ha provocat ja nombroses incidències i accidents: humitats, plagues, materials defectuosos. “La situació és insostenible. La Caixa es nega a resoldre aquesta situació”, ha manifestat, tot explicant que ja s’han reunit diverses vegades amb l’Ajuntament de Salou perquè faci de mediador, però mai han obtingut resposta per part de la propietat. Altres inquilins han relatat situacions molt semblants a promocions a Vila-seca i Cornellà de Llobregat.

25 milions d’euros en ajudes a la Caixa per construir habitatges de protecció oficial

D’altra banda, durant la presentació de la campanya el Sindicat de Llogateres ha presentat l’informe Habitatge de desprotecció oficial: el cas d’estudi de l’Obra Social la Caixa, sobre el model d’habitatge protegit en què es va acollir la Caixa per construir aquestes promocions, i les conclusions del qual són “demolidores”, segons alerta l’organització. Entre elles, la constatació de les ajudes milionàries provinents de diferents escales d’administració per a la construcció d’un parc d’habitatge protegit de lloguer del qual, segons el sindicat, ja s’hauria amortitzat la inversió inicial durant els primers deu anys. L’informe xifra en més de 25 milions d’euros les ajudes rebudes des de l’any 2002. A banda, s’han de comptabilitzar també els nombrosos beneficis fiscals de caràcter municipal, com bonificacions en l’IBI entre altres, a banda de la cessió de sòl públic per construir les promocions. “Aquest és un model fracassat si entenem que el que es volia era garantir l’habitatge protegit en el temps. El que s’ha fet és una transferència de recursos públics a la Caixa, perquè ara un banc com CaixaBank tingui un parc immobiliari més gran i més ampli”, ha reblat Carles Badenas, membre del sindicat.

“Ara aquests habitatges han entrat en una segona fase de protecció i ja no garanteixen els criteris d’accessibilitat i protecció oficial per als llogaters. Actualment, s’estan gestionant de forma especulativa i sense garantir els drets de les llogateres, sense cap mena de justificació econòmica basada en els costos o les dificultats per cobrir un esforç inversor”, denuncien. Així, l’informe posa sobre la taula la “rendibilitat del negoci” dels habitatges protegits per la Caixa, així com “el fracàs d’un model d’habitatge protegit que no garanteix la consolidació d’un parc d’habitatge de lloguer protegit i amb condicions d’estabilitat i accessibilitat”. Des del sindicat posen en relleu que el resultat d’aquest exercici “no ha estat més que augmentar la injecció al patrimoni immobiliari d’una entitat bancària que s’ha deslligat de les consideracions d’accessibilitat i protecció social que van justificar els milionaris ajuts amb diners públics”.

Les promocions de La Caixa es van construir amb un règim de protecció oficial dissenyat a dues fases diferents: una primera que en la majoria dels casos dura deu anys i durant la qual la Caixa està obligada a llogar els pisos a un preu protegit, i una segona, que és en la que es troben la gran majoria de les promocions, en què la propietat pot vendre o llogar els habitatges a un preu “estipulat”, tot i que no està obligada a tenir-los llogats. “És en aquesta fase, i un cop la Caixa ja ha recuperat tota la inversió inicial, en què les pràctiques especulatives es tornen més ferotges i comencen les expulsions i no renovacions de contractes i els habitatges buits”, apunta el Sindicat de Llogateres. Aquest diari ha intentat posar-se en contacte amb ImmoCaixa i Criteria sense obtenir resposta. 

“CaixaBank ha d’exposar els comptes i els poders públics han d’estudiar aquestes operacions. S’han de rendir comptes. L’única manera de revertir aquest model és organitzant-nos i fer una negociació col·lectiva”, ha dit Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres, qui ha anunciat una manifestació per al proper 15 d’abril a Sitges per denunciar les pràctiques abusives de la Caixa.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article