Un projecte pilot permetrà a famílies amb formació especialitzada acollir infants i adolescents tutelats

Almenys una de les persones del nucli haurà de ser professional de la branca psicològica, pedagògica o socio-sanitària


El Departament de Drets Socials ha anunciat aquest dijous la posada en marxa d’un nou projecte pilot que permetrà a famílies amb una formació especialitzada acollir infants i adolescents tutelats. Almenys una persona del nucli haurà de disposar d’un títol de la branca psicològica, pedagògica o socio-sanitària, a més d’acreditar dos anys d’exercici en la mateixa.

La prova ajudarà a 16 infants i joves amb edats compreses entre els set i els 18 anys, amb trastorns de conducta o de salut mental. L’objectiu d’aquest model és realitzar una intervenció terapèutica “des de la quotidianitat”, ja que tal com ha explicat la directora de la DGAIA, Ester Cabanes, són infants “que porten una motxilla molt carregada en una edat molt curta”.

Es tracta de nens i nenes que no poden viure amb les seves famílies d’origen i no és possible beneficiar-se d’alguna de les modalitats d’acolliment familiar vigents, pel repte que suposen les seves dificultats de conducta i adaptació. “Malgrat que als centres on resideixen reben la cura i l’atenció necessària, resulta complex treballar qüestions emocionals que estan a la base de les seves dificultats”, assegura Cabanes, qui afegeix que “l’única possibilitat de gaudir d’un entorn familiar és desenvolupant un nou servei específic adaptat a les seves necessitats”.

D’aquesta manera, més enllà d’oferir-los la possibilitat de viure en família, la funció d’aquest nou servei d’acolliment especialitzat és també la reparació del dany emocional que han patit aquests infants i adolescents.

Aquest model s’aplica a Guipúscoa des de 2007 així com en altres països i ha demostrat ser efectiu en l’atenció d’infants i adolescents amb un perfil específic de necessitats especials.

Actuació intensiva i estructurada per part de les famílies

El programa d’acolliment familiar especialitzat d’especial preparació consisteix en una actuació intensiva i estructurada per part de les famílies, que rebran el suport d’un equip tècnic amb qui s’acordarà un pla d’intervenció. Aquest equip professional ajudarà les famílies aportant formació a la seva preparació prèvia i suport complementari a la tasca d’acollida. Aquest acompanyament el durà a terme l’entitat Infància i Família amb el suport i la intervenció de l’Institut Català de l’Acolliment i l’Adopció i la DGAIA. Així mateix, en el marc del pla pilot es crearan espais de relació comuns per les famílies participants per tal que comparteixin les seves experiències i avenços.

Requisits de les famílies

Entre els requisits que han de complir les 16 famílies s’estableix que algun dels seus membres disposi d’una qualificació professional que li permeti desenvolupar la tasca reparadora amb l’infant en el dia a dia de la vida en família.

Aquesta formació ha d’estar acreditada i homologada: diplomatura, llicenciatura o grau en psicologia, educació social, magisteri, treball social, pedagogia o psicopedagogia, entre d’altres. També caldrà que acreditin una experiència laboral mínima de dos anys en l’àmbit de la infància i que completin un procés de valoració psicosocial que estimi si estan preparades per dur a terme aquesta tasca.

A diferència de la resta de modalitats d’acolliment, en què es preveu una prestació per fer front a les despeses de l’acolliment, les famílies que participin al programa pilot rebran una retribució.

Finançat amb fons Next Generation EU i aprovat pel Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030, el pla pilot té una durada prevista fins 2024. La iniciativa es durà a terme també en altres territoris de l’estat espanyol, concretament al País Basc, Navarra i Madrid. La nova modalitat d’acolliment familiar se sumarà a la resta de mesures que avui protegeixen més de 8.500 infants i adolescents tutelats a Catalunya, com són l’acolliment en centres residencials, l’acolliment en família extensa i l’acolliment en família aliena.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article