Treballadores externalitzades del Departament de Justícia fan vaga contra la “precarització laboral”

Es tracta dels professionals que s’encarregeun de l’execució de les mesures penals alternatives i del servei d’acompanyament a la víctima del delicte


Els treballadors de la Fundació Apip-Acam, INTRESS i Fundació Ires estan fent vaga. Han iniciat l’aturada el 28 de febrer i l’acaben aquest dijous, 2 de març. El col·lectiu professional denuncia el bloqueig per part de la patronal de la negociació del conveni col·lectiu d’aplicació des de 2019, impedint així qualsevol millora salarial. Des de gener de 2012, el sou d’aquest conveni tan sols s’ha incrementat un 1,2%, generant una pèrdua de poder adquisitiu pròxima al 20%.

Els professionals d’aquestes tres fundacions treballen en la implementació i desenvolupament dels Programes d’Execució de Mesures Penals Alternatives a la privació de la llibertat imposades pels òrgans jurisdiccionals penals de Catalunya.

Les professionals del Servei d’Acompanyament a les Víctimes del Delicte, gestionat per Intress, s’encarreguen de dur a terme el programa d’acompanyament a les víctimes de la violència masclista en els jutjats de violència de gènere i el d’acompanyament a qualsevol víctima del delicte en la fase de judici oral. Des de fa 22 anys, el Departament de Justícia ha derivat en entitats del tercer sector la gestió indirecta del servei públic d’execució de mesures penals a la comunitat.

“Durant tots aquests anys, el Departament de Justícia ha optat per externalitzar, mitjançant la modalitat de contracte administratiu, via licitació, la gestió d’aquest servei públic en comptes de satisfer el mandat jurisdiccional de manera directa i amb personal propi”, denuncien a CCOO.

Denuncien inseguretat “física i psicològica”

A més, els treballadors d’aqeust sector denuncien “la inseguretat física i psicològica” que sofreixen en el seu entorn laboral i reclamen una revisió de la ràtio d’assistència a les persones que compleixen mesures penals alternatives. Per tot això, CCOO ha convocat la vaga en les tres empreses adjudicatàries de la licitació del Programa de mesures penals alternatives (MPA) del Departament de Justícia de la Generalitat.

“Des de fa 22 anys, aquest servei públic està externalitzat, provocant una constant precarització de les condicions laborals que pateixen els 174 professionals externalitzats, en la seva majoria dones, de la Fundació Apip-Acam, Intress i Fundació Ires”, assenyala CCOO en un comunicat. El servei d’acompanyament a les víctimes del delicte (SAVD) va entrar en funcionament l’any 2018, després de la licitació pública adjudicada a Intress.

Consideren que la creació del SAVD com a servei públic externalitzat ha suposat “una important precarització” salarial de la plantilla, formada per professionals qualificats que perceben 20.681,22 euros bruts anuals i que són majoritàriament dones. En aquesta mateixa línia, les treballadores també denuncien la “inseguretat física i psicològica” que pateixen el seu entorn laboral, tant pels espais en els quals desenvolupen les seves funcions professionals com pel perfil de persones a les quals atenen diàriament.

En els últims anys, s’ha registrat un increment del nombre de persones assistides amb problemes de salut mental o de consum de substàncies estupefaents. Per això, reclamen protocols d’actuació per a atendre adequadament les persones que compleixen mesures penals alternatives sense posar en risc la salut i la integritat física de la plantilla.

“A això se suma l’increment de càrrega de treball administratiu que ha suposat la implementació de l’expedient electrònic i que implica un menor temps per a poder intervenir en els casos”, alerten.

Ràtios, baixes mèdiques i valoració de mèrits

Tots dos factors impedeixen a les treballadores del MPA mantenir una ràtio d’assistència adequada, per la qual cosa s’exigeixen una revisió de les ràtios per a una correcta aplicació dels plans d’execució i seguiment de les mesures penals alternatives imposades pels òrgans jurisdiccionals penals de Catalunya. En el cas del SAVD, el servei es va implementar en el 2018 amb un número molt de menor de professionals que jutjats de violència existeixen.

Els treballadors de Fundació Apip-Acam, INTRESS i Fundació Ires també denuncien que no es cobreixen bona part de les baixes laborals, obligant la plantilla a fer un esforç extra, amb l’increment de la càrrega de treball que això suposa. Per això, s’exigeix revisar els protocols de cobertura davant les baixes laborals superiors a una setmana de durada.

La vaga també ha estat motivada per l’absència de valoració de l’experiència laboral de la plantilla com a mèrits personals i competitius. Per aquest motiu, CCOO exigeix que es remuneri l’experiència laboral i la formació contínua dels empleats de Fundació Apip-Acam, INTRESS i Fundació Ires amb la finalitat de garantir la retenció del talent en la plantilla i oferir un millor servei a la ciutadania.

Reivindicacions del col·lectiu

Segons CCOO, des de juliol de 2022, totes aquestes reivindicacions laborals s’han traslladat als òrgans directius de cadascuna de les entitats afectades, però no s’ha obtingut cap avanç significatiu ni s’ha donat resposta a cap de les reclamacions que han fet com són l’increment de l’1,2% del sou, la implementació d’un complement de penositat, i d’un complement de desenvolupament professional per a remunerar l’experiència i la formació dels empleats.

Paral·lelament, reclamen la millora del preu del quilometratge abonat i la millora dels mecanismes per garantir la cobertura de les baixes mèdiques superiors a la setmana d’incapacitació laboral.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article