La inflació dispara fins prop dels 1.450 euros el salari mínim “digne” a l’àrea metropolitana

El Salari de Referència calculat per l’AMB creix un 38% en sis anys


El sou mínim per “viure dignament” als municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona és de 1.447,49 euros, segons les estimacions de l’ens. L’AMB ha publicat aquest dijous el Salari de Referència Metropolità d’acord amb els indicadors del 2022. Respecte a l’any anterior, la inflació ha disparat un 7,58% el sou mínim, que havia estat de 1.345,48 euros. Si es compara amb el 2016 —primer any en què es va publicar el Salari de Referència—, l’increment és del 38%. La vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l’AMB, Montserrat Ballarín, ha lamentat que les mesures adoptades per contenir els efectes de la inflació no han estat suficients per respondre la “complexitat” de les persones que viuen a l’àrea metropolitana.

Els càlculs del salari mínim varien segons el lloc de residència dels treballadors. En el cas dels que viuen a la ciutat de Barcelona, s’enfila fins als 1.552,08 euros, mentre que a la resta de l’àrea metropolitana se situa als 1.394,93 euros. Aquestes estimacions han crescut un 42,6 i un 35,1%, respectivament, des del 2016.

D’altra banda, l’AMB analitza quin hauria de ser el sou mínim segons la situació de cada llar. El perfil de qui necessitaria un salari més elevat, de 2.453,85 euros, és una persona treballadora que viu sola amb fills. D’altra banda, una llar de tres adults sense fills en tindrien prou amb un salari de 901,05 euros cadascú, aproximadament.

Entre els dos extrems, la proposta per a una parella amb un fill és de 1.366,80 euros, i de 1.681,15 euros si hi ha dos o més fills. Si a l’habitatge hi viuen dos adults, s’estima que el salari hauria de ser de 1.097,33 euros, i si són una parella sense fills, de 1.114,54 euros. En el cas d’una llar unipersonal, el sou mínim se situaria en els 1.596,68 euros.

Un dels objectius de l’estudi del Salari de Referència presentat telemàticament aquest dijous, segons Ballarín, és “posar números a una intuïció que tothom té: viure en unes ciutats té uns costos de vida més elevats que viure en altres zones”.

Pel que fa a la distribució de la despesa familiar, de mitjana un 46% es destina a l’habitatge, mentre que un 22% va a l’alimentació. La inflació causada per la guerra a Ucraïna i l’increment del cost de l’energia han provocat que fer la compra aquest 2022 sigui 92,48 euros més car que l’any anterior, segons les dades exposades per l’AMB. Pel que fa a les despeses associades al transport, suposen 45 euros menys que el 2022 degut a la rebaixa i gratuïtat dels abonaments.

Montserrat Ballarín ha aplaudit les mesures preses pel govern per mitigar els efectes de la inflació a nivell d’ingressos familiars i despeses. S’ha referit així a l’augment del Salari Mínim Interprofessional, les polítiques de bonificació del transport públic o de reducció de l’IVA en productes bàsics, però Ballarín també ha lamentat que a l’entorn metropolità, “la situació és més complicada”.

Ballarín també ha ressaltat que un dels objectius de l’estudi del Salari de Referència és donar visibilitat als “treballadors pobres”, persones treballadores que, tot i tenir ingressos, no poden viure dignament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article