Sis de cada deu dones amb discapacitat intel·lectual no ha triat els anticonceptius que utilitza

Dincat denuncia la gran discriminació que pateix el col·lectiu en l’accés als drets sexuals i reproductius


Sis de cada deu dones amb discapacitat intel·lectual declara que no ha triat els anticonceptius que utilitza i el 83% no manté relacions sexuals actualment, segons un estudi impulsat per Plena Inclusió Espanya. Una de les principals denúncies del col·lectiu, amb motiu del 8-M, és la gran discriminació que pateixen les dones amb relació a l’accés als drets sexuals i reproductius.

Les dones del col·lectiu pateixen una discriminació interseccional pel fet de ser dones i tenir una discapacitat al mateix temps. Menor accés a l’educació, una taxa d’atur més elevada, salaris inferiors i un risc més elevat de patir abús sexual són algunes de les situacions a les quals han de fer front aquestes dones al llarg de la seva vida. “Una realitat que, encara avui, no està prou reconeguda, ni estudiada”, alerta Dincat, en un comunicat.

Una de les principals denúncies d’aquest 8-M és la gran discriminació que pateixen les dones amb discapacitat intel·lectual amb relació a l’accés als drets sexuals i reproductius. De fet, l’estudi esmentat alerta també que el 47% de les dones amb discapacitat intel·lectual no té parella; el 80% parla gens o poc de sexe; i només sis de cada 100 dones té fills o filles.

Per tot això, Dincat reclama el compromís i la responsabilitat de les administracions públiques, i de la societat en general, per impulsar iniciatives que avancin cap a la igualtat de gènere tenint en compte el col·lectiu. A més, el sector demana que es faci posant en valor el paper de les mateixes dones amb discapacitat intel·lectual en la lluita feminista, fent-les participes del moviment i visibilitzant el seu lideratge.

L’accés eficient i adaptat als serveis de salut, inclosos els de salut sexual i reproductiva; el compliment del Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere tenint en compte les dones amb discapacitat a l’hora d’impulsar les polítiques de prevenció i abordatge; o la posada en marxa de polítiques d’ocupació que redueixin l’alta taxa d’atur entre les dones amb discapacitat; són algunes de les principals demandes del sector.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article