‘Dones Invisibles’, una exposició sobre l’empoderament de les recluses a través de la fotografia

El Palau Robert acull la iniciativa de la Fundació SETBA feta en presons catalanes per millorar l’autoestima de les internes


‘Dones Invisibles’ és una exposició sobre l’empoderament de les recluses en presons a través de la fotografia que s’ha inaugurat aquest dimarts al Palau Robert. Fins al proper 7 de maig, la mostra vol apropar al públic la iniciativa ‘Traspassant l’objectiu’, un projecte impulsat per la Fundació SETBA en centres penitenciaris catalans per millorar l’autoestima de les recluses a través de la imatge i l’adquisició de nous coneixements.

La mostra incorpora fotografies i explicacions de les fases del procés, així com treballs de les recluses que han participat en els tallers. Tot plegat en una sala ambientada en una foscor i amb unes portes que traslladen el visitant a la presó i que contrasta amb la llum que emana de les fotografies.

“Generalment, la presó és sòrdida, bruta, violenta... Mai pensaries que trobaries la bellesa en un lloc com la presó i aquesta exposició demostra que hi ha llum, hi ha bellesa i tot això és possible gràcies a la cultura”, assenyala Cristina Sampere, directora de la fundació SETBA i comissària de l’exposició.

A banda de les fotografies que es van projectant a la paret, com ara treballs de les recluses que han participat als tallers, també es poden veure a l’exposició els retrats d’algunes preses fets per la fotògrafa i activista Marta Fàbregas. A banda, també s’hi poden veure imatges dels espais interiors de Brians 1, de Laura Gálvez-Rhein, i un reportatge de Camila Oliveira, una exreclusa i “cas d’èxit” del projecte ‘Traspassant l’Objectiu’. També hi ha una pantalla amb dades infogràfiques sobre el projecte i els seus resultats i algunes sensacions des del punt de vista de les internes.

Dones recluses, fotògrafes i models

La millora de l’autoestima de les internes es fa mitjançant tallers i sessions de fotografia en les quals fan tant de fotògrafes com de models, treballant principalment la tècnica del retrat. En el decurs de la darrera sessió, són retratades per l’artista i directora del taller, Marta Fàbregas, en una sessió que compta amb un equip de professionals del maquillatge i estilisme. “Sempre he pensat que l’art és transformador i que a través seu podem transformar-nos a nosaltres mateixes i també a la societat”, diu Fàbregas. Segons ella, el projecte és una “culminació” d’aquesta idea, ja que té com a objectiu transformar un col·lectiu, el de les dones recluses, que està en una situació “molt complexa i denigrada”.

Des del 2020 i fins al desembre de 2022, el projecte s’ha dut a terme als centres de Brians, a Sant Esteve Sesrovires, i Wad-Ras, a Barcelona. Cent catorze dones —el 24% de la població penitenciària femenina— han participat als tallers proposats. S’han dut a terme seixanta sessions i noranta hores de formació, i les participants han fet al voltant de 20.000 fotografies.

Una de les participants d’una edició anterior és Camila Oliveira, exreclusa. En el seu cas, relata, la passió per la fotografia ja li venia de la família, al Brasil, ja que el seu pare es dedicava a l’ofici. Anys més tard va participar en la primera edició del projecte a Brians I, on es trobava interna. “Va ser un dia que era al pati i vaig veure que hi hauria una aula de fotografia”, recorda. En aquell moment es va emocionar, ja que feia temps que no tocava una càmera i tenia ganes de fer fotografies. “No m’ho vaig pensar i m’hi vaig apuntar”, afirma. Per a ella, es tracta d’una idea bona perquè és molt important “expressar-se d’alguna forma artística” i que les dones recluses se sentin “validades” d’alguna manera.

La Camila va sortir de la presó amb el tercer grau penitenciari l’any 2021 i durant uns mesos Fàbregas li va fer de mentora. Durant aquella època va fer un reportatge fotogràfic sobre dones preses que havien patit violència de gènere, exposat el 2022 a Sant Cugat del Vallès i part del llibre Brians.Mujeres Invisibles, que va ser presentat a la segona Setmana del Llibre Social, organitzada pel Social.cat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article