Catalunya clama massivament contra les violències masclistes i el patriarcat 

Els carrers de Girona, Tarragona, Lleida i Barcelona s’omplen per exigir igualtat i una educació feminista per “tombar el patriarcat”


Les localitats catalanes han tornat a ser un clam feminista aquest 8-M. A Barcelona, unes 40.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, han participat aquest dimecres a la manifestació feminista convocada per l’Assemblea del 8-M sota el lema ‘Les dones movem el món, ara l’aturarem!’. A Tarragona, la manifestació ha tingut lloc a les 12h i encara s’ha fet una segona convocatòria al vespre, en una marxa que ha arrencat de la plaça Imperial Tàrraco i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat fins a la plaça de la Font. Els carres de Girona també s’han omplert per clamar contra el patriarcat i les institucions gironines han visualitzat “la lluita” contra les desigualtats de les dones. A Lleida, la reivindicació feminista s’ha fet sentir i ha tornat a prendre els carrers de la capital de ponent.

Coincidint amb la vaga feminista pel Dia de les Dones, a Barcelona la marxa ha arrencat a la plaça de la Universitat pocs minuts abans de les 18.30h i ha iniciat un recorregut per diversos carrers del centre de la capital catalana fins al Passeig Lluís Companys.Amb un ambient festiu a la capçalera de la mobilització, desenes de dones han cantat consignes i han mostrat pancartes per reclamar la fi de les violències masclistes i la igualtat. També han carregat contra el sistema cis hetero patriarcal, racista i classista.

La manifestació, que ha transcorregut amb un ambient distès, ha tingut un to intergeneracional, amb participants de totes les edats i condicions. Intermitentment, la capçalera ha anat llançant també consignes sobre temes com els drets dels migrants o l’accés a l’avortament. Com en anteriors ocasions, la marxa ha definit un espai “no mixt” on només les dones hi eren convidades. Tot i això, la cita ha congregat també centenars d’homes, molts dels quals han acudit amb les seves parelles o en grup.

Una mica més enrere de la capçalera principal hi havia una altra pancarta amb la frase ‘El feminisme serà anticapitalista o no serà’ on desenes de noies, moltes de molt joves, clamaven contra el patriarcat i el capitalisme afirmant que suposen una “aliança criminal”. En aquest tros de la marxa moltes assistents portaven torxes que han encès quan ha caigut el sol, passades les set de la tarda, formant una processó fumejant en direcció a l’Arc de Triomf.

Com en anteriors protestes del 8-M, les pancartes de moltes assistents han desplegat una varietat de lemes més enllà de les consignes oficials de l’organització. ‘A mi també m’agraden les dones i no les assetjo’, ‘La meva faldilla no és curta, la teva mentalitat sí’ o ‘Jo estic vestida com una puta o tu estàs pensant com un violador?’ eren algunes de les frases que es podien llegir en cartells, cartolines o samarretes. També hi havia assistents corejant càntics a favor de les dones de països com l’Afganistan o l’Iran, simpaties que l’organització ha estès a altres països com Ucraïna o el Salvador.

Poc abans de les vuit del vespre, la marxa ha creuat l’Arc de Triomf i ha arribat al final del passeig Lluís Companys, on l’organització ha instal·lat un escenari on s’ha llegit un extens manifest que clamant a favor de tots els feminismes i contra les violències masclistes, LGTBfòbiques o racistes. “Lluitem per vides dignes, lliures i rebels per a totes”, ha clamat una de les activistes que ha posat veu al text. També s’ha insistit contra les lleis que restringeixen la migració i les polítiques de “racisme estructural”. El text també ha clamat contra els assassinats masclistes i ha demanat “no anar enrere” en el text de la denominada llei del ‘Només sí és sí’.

“Ho deixem ben clar, el feminisme no és transfòbic. Les dones trans som dones”, ha clamat una altra de les lectores del manifest. Tanmateix, s’ha demanat anar “més enllà” superant el sistema patriarcal i capitalista.

Tarragona clama en contra el patriarcat

Les manifestants han clamat proclames en contra el patriarcat i a favor del feminisme. “Volem ser lliures, encara queda molt per fer”, ha afirmat la Samira, una de les participants. Les convocants de la protesta, la Federació de Dones de Catalunya per la Igualtat, han assegurat que l’han organitzat per “sumar” i perquè les dones “alcin la veu” per assolir la igualtat. Des de la Plataforma 8-M del Camp han lamentat que hagin organitzat una acció alternativa a la del matí.

“Som aquí per reclamar els drets de la dona, sembla que els tenim, però no, queda molta lluita”, han expressat la Samira i la Saioa, dues joves que han participat en la manifestació. Elles asseguren que en molts aspectes de les seves vides, com en els estudis, a la feina, en l’àmbit de la sexualitat o en les relacions entre els homes i les dones, queda camí per recórrer.

Comparteix opinió la Raquel González, que ha lamentat que pateix micromasclismes constantment en el seu dia a dia. “La lluita feminista és des que neixes, som feministes pel que ens ha tocat viure, hem de lluitar per assolir la igualtat, que els homes i les dones siguin igual, tant en la compensació salarial, laboral i conciliació familiar”, ha manifestat.

La capçalera de la manifestació, amb el lema ‘El 8-M i tots els dies, juntes a la lluita feminista’ ha arrencat des de la plaça Imperial Tàrraco i ha recorregut els carrers del centre de la ciutat, passant per la Rambla, fins a la plaça de la font, on s’ha llegit un manifest que ha tancat l’acció. Durant el recorregut, les manifestants han proclamat consignes feministes, com ara ‘No és una festa, sinó una protesta’ i ‘No és no, la resta és violació’, entre altres.

Girona mostra la lluita contra les desigualtats de les dones

Les institucions gironines han mostrat “la lluita” contra les desigualtats de les dones aquest dimecres en l’acte unitari en motiu del Dia Internacional de la Dona. La delegada del Govern a Girona, Laia Cañigueral, ha remarcat que el 8 de març “no és una data de celebració, sinó de reivindicació”. En aquesta línia, Cañigueral ha assenyalat que les dones cobren “un 29% menys que els homes” i que encara aquest 2023 hi hagi una violència masclista normalitzada i habitual. “Ens maten, ens violen i ens agredeixen pel simple fet de ser dones”, ha lamentat.

En l’acte també hi han participat diverses entitats feministes en què han reclamat educar en clau feminista des de les primeres etapes dels infants per aconseguir destruir els esquemes patriarcals. 

Marea lila lleidetana

A Lleida, una marxa convocada per la Marea Lila ha aplegat unes 800 persones que han sortit a les sis de la tarda de la plaça Ricard Viñes en direcció a la plaça Sant Joan. La marxa ha transcorregut sense incidents, amb un ambient festiu i amb àmplia presència femenina. En paral·lel s’ha fet una altra manifestació que ha sortit de la plaça del 8 de març, convocada per la Coordinadora 8M de Lleida i ha aplegat unes 700 persones, segons la Guàrdia Urbana.

La portaveu de la Marea Lila, Maria Lloza, ha explicat que el missatge que han volgut enviar a la societat és el de la reivindicació de la igualtat salarial i el “foc al patriarcat” per la precarització que viuen les dones a nivell laboral. Lloza també ha recordat que les reivindicacions feministes són moltes i per això cada any focalitzen la protesta cap a un àmbit concret.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article