Barcelona posa en marxa un servei d’atenció integral a les víctimes de violència de gènere on es rebran denúncies

La Guàrdia Urbana alerta que aquest tipus de fets delictius han augmentat més d’un 24% des del 2019


La Guàrdia Urbana de Barcelona ha presentat aquest dijous un nou servei d’atenció integral a les víctimes de violència de gènere, que permetrà al cos rebre denúncies. Arran del protocol signat amb els Mossos d’Esquadra el passat mes de novembre, s’han fixat mecanismes de col·laboració i coordinació entre ambdós cossos per prestar un millor servei a les víctimes de violència masclista en l’àmbit de la parella, en especial d’aquelles que es puguin trobar en situació de risc. 

Hi haurà dues ubicacions on estarà desplegat el servei: a la comissaria de Nou Barris i a l’antiga comissaria de Ciutat Vella a Rambles. Entre el 2019 i el 2022 els fets delicitius per violència de gènere van augmentar més d’un 24%. El Servei d’Atenció a les Víctimes (SAV) està pensat i dissenyat per a les víctimes, on la prioritat és la seva atenció coordinant els serveis assistencials i policials.

“Les dependències estan dissenyades amb una mirada criminològica, dotades d’espais amables amb zones per a l’estada d’infants i boxes d’atenció adequats, que ajudaran a reduir l’estrès i l’angoixa emocional, facilitant d’aquesta manera la declaració de la víctima”, explica el consistori en un comunicat.

El SAV de Rambles 43, actualment en obres, disposarà d’un espai de més de 100 metres quadrats. En el mateix espai es podran rebre denúncies, ser ateses per juristes especialitzats, o rebre atenció psicològica. Està previst que les obres finalitzin el mes de juny tot i que ja pot rebre denúncies.

Agents amb formació de primera atenció a la víctima

Els agents destinats al SAV han rebut un total de 136 hores de formació especialitzada en l’àmbit de la violència de gènere, amb una mirada “molt més àmplia i transversal”, que els ajudarà a ser molt més eficients a l’hora de tractar amb les víctimes d’aquests fets delictius.

A aquesta formació específica dirigida als agents destinats al SAV, la Guàrdia Urbana proporciona més de 50 hores de formació en matèria de detecció o actuació en matèria de violència masclista a tots els agents del cos. A hores d’ara ja han rebut aquesta formació prop de 3.000 agents.

Detecció de casos de violència masclista amb la Guia d’Indicadors

Des de l’any 2021 la Guàrdia Urbana disposa de la Guia d’Indicadors d’Alerta que facilita la tasca dels agents per poder detectar i actuar davant de possibles casos de violència masclista que en aquell moment la víctima no vol denunciar per por o perquè han normalitzat comportaments violents o controladors de les seves parelles.

L’objectiu és poder fer visibles aquestes possibles violències i poder atendre a les dones des dels diferents serveis municipals específics per aquests casos. Gràcies a la utilització d’aquesta guia per part dels agents es van detectar 704 casos amb indicadors de vulnerabilitat. D’aquests, 342 dones es van poder vincular a la Xarxa d’Atenció Recuperació Integral.

La Guia d’Indicadors té en compte els antecedents de violència, les manifestacions dels veïns, l’aspecte i actitud de la pressumpta persona agressora, l’aspecte de l’habitatge (desordre, objectes trencats, etc.). En el cas de presència de menors: possibles evidències de seqüeles de lesions, falta d’higene severa, etc. Òbviament, també es té en compte l’aspecte i actitud de la víctima: seqüeles de lesions, discurs contradictori dels fets, desvaloració d’ella mateixa, actitud d’alerta o submisió, entre d’altres.

La Guàrdia Urbana disposa d’un referent de violències masclistes a cada un dels districtes de la ciutat. Aquesta figura analitza els incidents que han gestionat els agents gràcies a la guia d’indicadors i fan seguiment dels possibles casos no penals. “Són situacions on no hi ha una clara infracció penal, que estan invisibilitats, però hi ha indicis d’un possible maltractament”, expliquen.

Els referents es coordinen amb el Grup d’Atenció a la Víctima de Mossos d’Esquadra per analitzar les actuacions preventives i fan intercanvi d’informació en relació a les actuacions per violència masclista del seu territori i formen part de la comissió permanent de gestió de casos de violència masclista. També estableixen mecanismes de coordinació i cooperació que permeten una transmissió d’informació continuada entre els serveis especialitzats en matèria de violència masclista:  Mossos d’Esquadra, Serveis Socials, SARA, Punts d’Informació a les Dones,  Servei d’Atenció a Homes, Salut i altres.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article