Barcelona comptarà amb un nou institut amb més de 600 places d’ensenyaments d’FP de l’àmbit digital

L’Institut de la Informació i la Comunicació obrirà les portes l’any vinent a l’edifici MediaTIC, al Poblenou


Un nou institut oferirà a Barcelona un total de 629 places d’ensenyaments de Formació Professional (FP) de l’àmbit digital el curs vinent 2023-2024. Es tracta de l’Institut de la Informació i la Comunicació de Barcelona, que obrirà les portes al setembre a l’edifici MediaTIC, al Poblenou. El nou centre integrarà tots els ensenyaments de l’àmbit digital i també oferirà atenció continuada, gràcies al conveni signat entre el Consorci d’Educació i Barcelona Activa. 

S’hi podran formar, per exemple, futurs desenvolupadors d’aplicacions web o administradors de sistemes informàtics.

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha constatat que “el present i el futur són digitals”. Per això, ha dit, iniciatives com el nou institut no són només “una oportunitat” sinó més aviat “una necessitat”. “El futur de Barcelona, del país, van lligats a les TIC. Per tant, hem de preparar-nos”, ha apuntat durant l’acte de presentació de l’institut des del mateix edifici MediaTIC.

Segons Cambray, l’oportunitat passa per “disposar de talent i de persones amb la formació adequada”. En aquest sentit, ha valorat molt positivament el nou centre educatiu que obrirà portes al 22@. El conseller també ha celebrat que es confirmi l’aposta per la Formació Professional i que el nou centre es faci “amb una nova visió” d’aquesta.

Per la seva banda, la tinenta d’Alcaldia d’Agenda 2030, Transició Digital, Esports i Coordinació Territorial i Metropolitana, Laia Bonet, ha fet valdre el projecte del nou institut en el context actual. “L’adquisició de competències digitals és clau i és clau que ens puguem dotar d’eines perquè ja és una prioritat perquè no ens quedem enrere i ningú quedi enrere a la societat”, ha indicat.

Bonet també ha destacat que cal més gent formada en capacitats digitals. “Hi ha un enorme ‘gap’ entre l’oferta i la demanda i necessitem ajudar tots aquells que es vulguin formar perquè hi hagi gent capacitada i preparada per donar respostes al sector”, ha apuntat.

Tant Cambray com Bonet i altres persones que han intervingut durant l’acte, han coincidit que hi ha reptes pendents com ara reduir la bretxa digital perquè hi hagi més dones involucrades en el sector TIC.

Al seu torn, Mercè Massa, gerent del Consorci d’Educació de Barcelona, i Félix Ortega, director general de Barcelona Activa, també han celebrat la feina feta per poder posar en marxa l’institut a partir del curs vinent.

Oferta de places

Concretament, l’oferta de les 629 places respon a 11 línies i un total de 20 grups, comptant primer i segon. S’ofertaran ensenyaments d’FP que fins al moment s’ofereixen a l’Institut Balmes i l’Institut Joan d’Àustria, que deixaran d’impartir aquestes formacions i se centraran només en l’ESO i Batxillerat.

Les titulacions que s’impartiran al nou Institut de la Informació i la Comunicació són PFI Auxiliar de Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics, CFPM Sistemes Microinformàtics i xarxes, CFPM Administració de sistemes informàtics en xarxa, CFPS Desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i CFPS Desenvolupament d’aplicacions web.

A més, també s’oferiran cursos d’especialització i formació ocupacional. A més, en el futur, es preveu que s’hi imparteixin també ensenyaments de batxillerat tecnològic. S’espera que pel fet d’ubicar-se al 22@ i en concret a l’edifici MediaTIC, on s’ubica Barcelona Activa, es facilitarà la creació d’un ecosistema formatiu “favorable” i es generin més oportunitats per als estudiants. És a dir, que es refermi la idea de “clúster digital”.

El nou espai

L’Institut de la Informació i la Comunicació serà un equipament ubicat a l’edifici MediaTIC. Està previst que disposi de gairebé 3.000 m2 distribuïts entre la planta baixa, la quarta i la cinquena de l’edifici. La més gran serà la quarta, actualment buida, ja que serà tota la planta completa.

En total, hi haurà 9 aules tècniques, 3 aules polivalents, 4 laboratoris, espais de coworking i altres d’administració o esbarjo. El condicionament dels espais tindrà un cost de 400.000 euros amb finançament del Departament d’Educació.

El mobiliari i les eines TIC costaran 110.000 euros. A l’edifici que acollirà l’institut hi ha diversos serveis de Barcelona Activa. Per exemple, a la planta baixa hi ha una oficina d’atenció a les empreses i d’atracció d’inversions mentre que en altres plantes hi ha la incubadora d’startups i el Cibernàrium.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article