Les estacions de metro de Barcelona, amb nom de dona

El projecte ‘Barcelona Ciutat de Dones’ convida la ciutadania a reflexionar sobre la poca presència femenina en les places i els carrers de la ciutat


Aquest passat 8 de març les 153 estacions de la xarxa de metro i les parades urbanes dels Ferrocarrils Catalans han adoptat simbòlicament el nom d’escriptores, activistes, pedagogues, polítiques, cantants, actrius, periodistes, cuineres, esportistes, metgesses, investigadores, poetesses i un llarg etcètera de dones que han fet i estan fent grans i valuoses aportacions gràcies al projecte ‘Barcelona, Ciutat de dones’, un mapa del metro de Barcelona rebatejat només amb noms de dones.

Aquesta iniciativa, impulsada per l’Ajuntament, sorgeix per contrarestar que, a la majoria de ciutats del món, els carrers, les places, els monuments i els parcs tenen noms d’home. Molt pocs, de manera testimonial, han donat el protagonisme a les dones, i d’aquesta manera han reflectit una realitat històrica que ha amagat el seu paper en les diferents esferes de la vida pública.

El mapa, que va ser inaugurat a l’estació de Diagonal —rebatejada com a Carmen Balcells— es pot consultar en línia, i es pot clicar a sobre de les parades, d’on surt un desplegable amb informació de la dona amb la qual s’ha batejat simbòlicament l’estació. Moltes de les dones són també activistes dels barris de la parada de metro que ara porta el seu nom. Destaquen intel·lectuals i escriptores com Mercè Rodoreda; personatges històrics anònims com Josefa Vilaret, qui va iniciar la revolta ‘rebomboris del pa’ al Raval de finals del segle XVIII; esportistes referents en l’actualitat com la futbolista Alexia Putellas; activistes veïnals com Custòdia Moreno; artistes com Carmen Amaya, entre d’altres.

La idea del mapa sorgeix de l’artista i escriptora nord-americana Rebecca Solnit, que l’any 2019 va idear el projecte ‘City of Women’, que consistia a rebatejar simbòlicament amb noms de dona totes les estacions de metro de Nova York. El 2022 la ciutat de Londres es va sumar a aquesta iniciativa, i el 2023 ho fa Barcelona.

Com s’han seleccionat les dones que en formen part

El mapa del metro de ‘Barcelona. Ciutat de dones’, coeditat juntament amb l’editorial Haymarket Books, ha comptat també amb la complicitat de nombroses entitats i grups de dones de la ciutat amb què s’ha buscat representar la gran diversitat i riquesa existent dins de la limitació que marcaven les 153 estacions que formen part del projecte.

El resultat és una cartografia diversa i transversal que confronta les múltiples invisibilitats a les quals han estat sotmeses les dones i posa en relleu persones rellevants de la ciutat. Dones referents del nostre passat, però també dones vives avui dia. 

Una cartografia arrelada al territori, amb referents pel que fa al seu desenvolupament professional, però també dones reconegudes de les lluites veïnals, referents feministes i de la comunitat LGTBI+, activistes de les lluites interculturals, antifeixistes i un llarg etcètera de dones que han fet i fan grans i valuoses aportacions a la ciutat de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article