Cambray demana fer un “canvi de mirada” per detectar situacions de violència a les escoles

Recorda que, per molts recursos que es destinin als centres, hi haurà casos perquè són un “reflex” de la societat


El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha insistit que cal fer un “canvi de mirada” per detectar situacions de violència als centres educatius. “Estem davant d’un problema que ens preocupa, que és el de la salut mental, i és un dels reptes que volem donar resposta en els propers anys”, ha assegurat. Malgrat tot, el conseller ha recordat que, per molts recursos que es destinin als centres, sempre hi haurà casos, perquè són un “reflex” de la societat.

Cambray ha fet aquestes declaracions, entre les quals també ha recordat que el Govern ha aprovat un Pacte Nacional de Salut Mental, després que dimarts es conegués un cas d’agressió sexual a un institut escola del Vendrell, on cinc menors van agredir-ne dos més.

El conseller ha assegurat que molts centres educatius estan duent a terme “bons projectes” per sensibilitzar i prevenir les violències: “Cada dia s’estan resolent moltes situacions”. Però ha assenyalat que hi ha casos que no es resolen amb la prevenció i sensibilització. És per això que el conseller ha demanat posar el focus en les deteccions i ha afegit que per fer-ho cal la col·laboració de les famílies i les escoles. Cambray ha alertat que hi ha dinàmiques que poden semblar “invisibles a ulls dels adults”.

El conseller ha explicat que quan es detecten casos de violència a centres educatius, el Departament d’Educació comença una investigació per tal d’esbrinar què ha passat i prendre decisions “des del primer dia”. Cambray ha recordat també que en aquestes situacions s’activa la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV), entre altres protocols. En els nous currículums hi ha un eix, ha assegurat, que incorpora l’educació afectivosexual als centres educatius i accelerar el desplegament del ‘Coeducat’ perquè arribi a més aules i que tothom sàpiga com actuar.

L’avançament escolar: “una bona mesura”

Per altra banda, el conseller ha insistit que “tothom comparteix” que l’avançament de l’inici de curs és una “bona mesura per a l’alumnat, per a l’alumnat vulnerable i per a la conciliació laboral”, i ha remarcat que ara el que cal és millorar com s’ha fet aquest avançament.

“Les coses no es fan bé a la primera vegada, no es fan perfectes a la primera vegada, ningú neix ensenyat”, ha argumentat Cambray, que ha remarcat que el Consell Escolar ha fet una feina de debat i valoració que culminarà aquest dimecres. Juntament amb l’auditoria feta pel departament servirà per “continuar-ho fent de la millor manera possible”. Segons el conseller, hi ha hagut un debat al Consell Escolar “molt serè, amb moltes aportacions per millorar aquest avançament”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article