El 22% de les dones que van quedar amb homes per Tinder van ser violades

Segons un estudi impulsat pel Ministeri d’Igualtat, gairebé el 60% de les enquestades es van sentir pressionades per mantenir relacions sexuals


Una de cada cinc (gairebé el 22%) dones usuàries de l’aplicació Tinder que han tingut cites amb homes afirmen que van ser “forçades a mantenir relacions sexuals mitjançant violència explícita”. I la xifra augmenta perillosament si s’elimina la violència explícita: gairebé un 60% de les dones s’han sentit pressionades per mantenir relacions sexuals.

Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe ‘Apps sense violència sexual’, finançat pel Ministeri d’Igualtat i elaborat per la Federació Mujeres Jóvenes, que ha fet gairebé un miler d’enquestes a usuàries de Tinder heterosexuals d’edats compreses entre els 18 i els 35 anys. L’objectiu de l’estudi és conèixer com es manifesten les violències sexuals, quines experiències viuen els dones en aquestes aplicacions i analitzar-les des d’una perspectiva feminista.

L’estudi posa sobre la taula les dificultats de les dones per detectar les situacions de violència sexual, ja que, inicialment, un 86,4% de les enquestades assegura no haver-ne patit. Tanmateix, “en preguntar per qüestions concretes descobrim altres xifres”, assegura la presidenta de la FMJ, Ada Santana.

Per exemple, un 40% de les dones es va sentir pressionada a mantenir relacions violentes que tenen “molt a veure” amb la pornografia, i un 57% s’han vist pressionades a consumir alcohol per mantenir relacions. A més, el 33% de les usuàries assegura que quan va voler aturar la relació, l’home es va enfadar; un 27% afirma haver viscut situacions violentes no desitjades durant el sexe com ofegaments o bufetades; el 27,7% va ser penetrada sense preservatiu sense el seu consentiment; un 29,5% ha estat pressionada a fer pràctiques que no volia; en un 28% dels casos l’home va seguir la relació sexual tot i que la dona li havia dit que li feia mal; un 27,4% d’homes va intentar gravar-les sense el seu consentiment, i un 33,8% de les dones van voler parar però l’home va continuar.

“Les dones identifiquen la violència sexual amb un ús d’intimidació i força. És el que hi ha a l’imaginari col·lectiu. En canvi, és molt més que això”, afirma la coordinadora de la mostra, Mónica Sáinz, que reclama mesures de control per evitar la violència sexual al voltant d’aquestes aplicacions de cites, tant en línia com durant la trobada física.

Possible “prostitució encoberta”

La investigació sobre aquestes aplicacions també ha posat en relleu que aquests espais s’utilitzen com a punt de captació de dones per exercir la prostitució. Així, l’estudi ha detectat perfils d’homes que obertament ofereixen regals o diners a canvi de sexe. Segons Sáinz, és el que es coneix com a “ofertes de prostitució encoberta” o “prostitució 2.0”. De fet, un 72,2% de les dones enquestades afirma haver vist perfils en què s’oferien diners o regals a canvi de sexe o una amistat especial, i un 60,2% assegura haver rebut missatges oferint-los regals o diners per aconseguir una cita.

Irene Otero, una de les autores de l’informe, denuncia que aquests darrers anys s’ha observat un procés de “glamurització de la prostitució” basat en “el fals mite de la lliure elecció”, i que no té en compte factors estructurals d’opressió i pobresa. En aquest procés de glamourització, “sugar baby” i “sugar daddy” han substituït, respectivament, els conceptes de prostituta i client.

Reproducció de rols i estereotips de gènere

La investigació ha analitzat 1.400 perfils d'homes d'entre 18 i 55 anys i la mateixa quantitat de perfils de dona. A través de dos perfils falsos, el d'una dona i un home de 24 anys, les autores de l'estudi han pogut interactuar-hi.

“És preocupant com s'estan reproduint els rols i estereotips de gènere”, ha dit Santana. L'estudi conclou que l'estereotip més recurrent és l'ideal femení enfocat a l'atractiu sexual.

El 90% dels perfils masculins busquen dones “femenines, sense drames ni traumes, princeses, reines, delicades, atrevides, sexualment decidides, rialleres, carinyoses, etc.”. I, en canvi, demanen que s'abstinguin de respondre dones “estretes, feminazis o amargades”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article