Els jutjats tindran sales preparades per atendre les víctimes de violència masclista

Es rehabilitaran 46 seus judicials fins a la primavera del 2025

Es rehabilitaran 46 seus judicials fins a la primavera del 2025


La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, ha presentat aquest dijous als jutjats de Cornellà de Llobregat (Baix Llobregat) el nou prototip de sala d’espera per a les víctimes de violència masclista que el Govern preveu implementar en 46 edificis judicials fins a la primavera del 2025.

Es tracta d’una iniciativa que forma part del Pla d’adequació i millora d’espais per a l’atenció de la víctima i que, entre d’altres, també preveu la millora dels recorreguts interns i l’actualització dels protocols organitzatius per evitar que víctimes i agressors coincideixin dins els edificis. “Les víctimes ja no hauran d’esperar-se en sales petites o inadequades, tindran un espai digne que assegurarà la seva dignitat i protecció”, ha fet valdre la consellera.

Segons ha explicat la titular de Justícia, el pla és fruit d’un estudi fet en els 51 edificis judicials catalans on s’assumeixen temes de violència sobre la dona. Arran de l’anàlisi, la principal conclusió el departament va concloure que una de les intervencions més necessàries és la de garantir que tots aquests jutjats tinguin “espais òptims” per atendre les víctimes.

Amb això, el Govern preveu adequar els espais en un total de 46 seus. D’aquests, als edificis de Cornellà de Llobregat, Esplugues i Mataró ja s’ha instal·lat el nou prototip de sala d’espera.

A banda de la víctima, l’espai també posa el focus en els infants d’aquestes, és per això que inclou llibres, joguines i altres materials perquè puguin dibuixar mentre esperen. “Volem transitar d’una justícia retributiva i punitiva cap a una més restaurativa, més humanista, que situa al centre de la política a les persones, a la víctima” ha apuntat la consellera que també ha insistit que “el pas de les supervivents pels jutjats ha de ser eficaç, digne i no revictimitzador”.

Per ara, el departament ha iniciat una primera prova pilot amb la implementació d’aquest prototip a tres seus. Fins al pròxim mes de maig, el Govern avaluarà com han funcionat les noves sales d’espera i, progressivament, començarà a rehabilitar les sales d’espera de la resta d’edificis judicials.

Del pla han quedat exclosos els edificis on el departament de Justícia té previst un trasllat o unes obres a curt i mitjà termini, com és el cas dels edificis judicials de Tremp, Falset, Santa Coloma de Farners, Martorell i Tortosa. Segons ha detallat Ubasart, el Govern preveu destinar entorn de 350.000 a aquest pla.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article