La inclusió laboral de les persones amb síndrome de Down, un pas clau per a l’autonomia del col·lectiu

La Fundació Catalana Síndrome de Down acompanya centenars de persones en el desenvolupament de la seva carrera professional


El Francisco Marín assegura que la seva trajectòria laboral dona per fer un llibre. Amb 43 anys és el treballador més veterà del despatx d’assessoria empresarial on treballa des del 2005. Un fet del qual se n’enorgulleix molt: “Fa molts anys que treballo, sense que ningú m’hagi regalat res”. Així com ell, moltes altres persones amb síndrome de Down han pogut desenvolupar una carrera professional extensa gràcies a l’acompanyament que els hi fa el servei d’inclusió laboral de la Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD). Actualment, aquest servei dona suport a un centenar de persones contractades per empreses ordinàries amb l’objectiu de garantir la seva autonomia. L’entitat calcula que a tot Catalunya hi ha prop de 4.000 persones amb síndrome de Down amb feina.

Cada matí, de dilluns a divendres, el Francisco Marín s’aixeca i va a treballar a un despatx al centre de Barcelona on fa tasques de gestió administrativa des de fa gairebé vint anys. Feines com anar a l’oficina de correus a recollir paquets o anar al registre mercantil a entregar documents, de les quals se sent molt orgullós. “He tingut la sort que quan vaig entrar a treballar ja es va crear un vincle i des del principi han sigut una família per a mi”, subratlla Marín, qui reconeix que hagués sigut molt difícil per a ell trobar una feina com aquesta sense l’acompanyament del servei d’inclusió laboral de la FCSD.

Francisco Marín, a més de treballar a mitja jornada a un despatx, també és redactor del diari digital Èxit21

La trajectòria laboral de Marín no ha estat absenta de canvis. L’increment dels tràmits telemàtics i l’adopció del teletreball per part de molts dels seus companys i companyes d’oficina ha transformat de mica en mica la seva feina, però, tot i això, assenyala que el suport que li ha donat la FCSD li ha permès adaptar-se i continuar amb la seva carrera professional. Per exemple, tot i que quan va començar a treballar ho feia a jornada completa, d’un temps ençà fa només mitja jornada i així es pot dedicar a altres activitats, com ara escriure articles o fer entrevistes.

Així és com des de fa deu anys va començar a fer de redactor al diari digital Èxit21, on publica columnes d’opinió i ha pogut entrevistar personalitats com Juan Echanove o Joan Pera, tot i que abans ja havia publicat articles seus a altres mitjans de difusió de la fundació. Una de les seves passions, però, és el periodisme esportiu, com ho demostren les seves columnes setmanals sobre futbol. De fet, recorda amb molta estima el darrer Dia Mundial de la Síndrome de Down —que es commemora cada 21 de març—, on va tenir l’oportunitat de cobrir com a periodista un partit de lliga de l’Espanyol contra el Mallorca a l’RCDE Stadium a Cornellà de Llobregat.

Marín insisteix molt en el fet que se sent orgullós d’haver-se guanyat tot el que ha aconseguit al llarg de la seva vida. “Jo sempre penso que té més mèrits guanyar-s’ho que el fet que et vingui l’ajuda perquè sí”, esgrimeix i afegeix que un fet que valora molt del col·lectiu de les persones amb síndrome de Down és que no són competitius entre ells ni amb la resta, sinó que van tots a l’una. “Tant en l’àmbit laboral com en qualsevol altre, tenim un lema: tots som campions”, remarca.

Obrir les portes al món laboral: acompanyament i autonomia

Així com el Francisco Marín, a Catalunya ara mateix hi ha prop de 4.000 persones amb síndrome de Down que tenen feina, segons les estimacions que fa la FCSD. Tot i això, el coordinador del servei d’inclusió laboral de l’entitat, Marc Badia, ressalta que hi ha una manca molt important de dades específiques sobre la situació d’ocupació del col·lectiu en concret, un fet que fa difícil en moltes ocasions poder dimensionar la feina que s’està fent i els territoris i grups socials on s’hauria d’incidir més.

En termes generals, l’any 2021 hi havia a Catalunya més de 61.000 persones en situació de discapacitat cotitzant a la seguretat social, però les dades d’ocupació continuaven sent molt més baixes que les de la resta de la població: mentre la taxa d’atur dels 16 als 64 anys era del 12,4% per a la població sense discapacitat, aquesta era de més del 23% per aquelles que sí que tenien una situació de discapacitat reconeguda. A més, el salari mitjà brut anual de les persones en situació de discapacitat a escala estatal era fa dos anys uns 4.000 euros inferiors al de la resta de la població, un fet que intensifica la seva vulnerabilitat.

L’any 2021 hi havia a Catalunya més de 61.000 persones en situació de discapacitat cotitzant a la seguretat social

Tot i això, en el cas del col·lectiu de persones amb síndrome de Down s’ha fet molta feina els darrers anys per garantir la seva inserció laboral. Badia explica, per exemple, que prop del 90% dels usuaris de la FCSD estan treballant i que fins i tot els hi arriben ofertes de feina que es queden sense cobrir perquè no n’hi ha prou persones disponibles en aquell moment. No obstant això, el coordinador del servei d’inclusió laboral de la fundació assenyala que encara queda molt per fer per tal de garantir els drets laborals del col·lectiu. En primer lloc, apunta que sobretot cal superar els prejudicis i que les empreses i l’administració deixin de banda el paternalisme cap a les persones amb síndrome de Down; així com s’haurien de millorar també els processos d’oposició d’àmbit català, per garantir que totes les places reservades per a les persones en situació de discapacitat quedin cobertes de forma justa.

Badia destaca que des de la FCSD el que s’intenta, per la seva banda, és primer detectar les necessitats i els interessos de les persones amb qui treballen, per poder desenvolupar un itinerari d’inserció laboral ajustat a cada individu. “Cada persona és diferent. Intentem valorar cada cas de forma particular”, afirma. A més, el coordinador del servei d’inclusió laboral remarca que l’objectiu final de tot l’acompanyament que fa l’entitat és que les persones amb síndrome de Down siguin autònomes a l’hora de prendre les seves decisions i poder desenvolupar la seva carrera laboral amb total normalitat. “Tot el que fem intentem que sigui el més inclusiu possible, que no sigui en entorns segregats”, assegura.

El servei d’inclusió laboral de la FCSD, a banda de l’acompanyament a persones amb síndrome de Down que treballen a empreses ordinàries, també ofereix cursos d’inserció al treball i formacions tècniques-professionals per ajudar a aquelles persones del col·lectiu que estan buscant feina. A més, assessoren també a les empreses que vulguin incorporar persones amb discapacitat intel·lectual a les seves plantilles, així com realitzen formacions al personal de recursos humans i donen suport en aquesta incorporació. Badia recorda que segons la normativa actual totes les empreses amb més de 50 treballadors han de tenir, com a mínim, un 2% de la seva plantilla amb alguna discapacitat reconeguda; un percentatge que puja al 7% en el cas de les administracions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article