El racisme i la xenofòbia, principals motius de discriminació a Barcelona

L’Oficina per la No Discriminació obre 240 expedients el 2022, una xifra semblant a l’any anterior


Augmenten les discriminacions per racisme i xenofòbia a Barcelona el 2022, segons indiquen dades del balanç anual de l’Oficina per la No Discriminació (OND). Mentre que el 2021 les discriminacions per racisme i xenofòbia representaven el 30% de les queixes registrades, el 2022 en són el 39%. Les queixes referides a tracte vexatori per raó d’origen i les agressions físiques estan concentrades principalment contra persones migrants i inclouen insults, menyspreu, humiliacions, amenaces o comentaris ofensius de retorn al país d’origen. El segon motiu de discriminació és la LGTBIfòbia, que representa el 22% del total i baixa 11 punts percentuals respecte a l’any anterior (33%).

En total, l’OND ha obert 240 expedients, una xifra semblant a l’any anterior. Els expedients oberts són per discriminació per raó d’origen, gènere, discapacitat, per motius ideològics, d’edat, de salut o de llengua. El gruix és per racisme i xenofòbia i en prop de la meitat dels casos el dret vulnerat va ser la integritat moral (43%), seguit pel de prestació de serveis (19%). “Les situacions de discriminació a la ciutat segueixen mantenint-se”, ha indicat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, que ha alertat que el racisme continua sent l’eix més present en el dia a dia a la ciutat.

Segons el regidor, això rau sobretot en la presència de l’extrema dreta al carrer, en les institucions i també en els mitjans de comunicació, que exerceixen “d’altaveu mediàtic”. Això, ha criticat, permet fer circular “notícies falses que criminalitzen persones migrants”, per exemple, i moltes vegades està “a la base o darrere” d’aquestes agressions.

Augmenten la transfòbia i la lesbofòbia

Les discriminacions registrades per LGTBIfòbia, en canvi, baixen amb relació al 2021. En aquest col·lectiu, la integritat moral és el dret més vulnerat, en més de la meitat de casos. La integritat física, però, suposa un 16% dels casos atesos. D’aquestes situacions n’hi ha 31 per gai-fòbia, 15 per transfòbia i nou per lesbofòbia. Si bé baixen en global les queixes per LGTBIfòbia, s’ha produït l’increment més gran de situacions de transfòbia i lesbofòbia respecte anys anteriors.

Segons Serra, el lleuger descens de situacions de LGTBIfòbia confirma la feina feta en el protocol contra les agressions LGTBIfòbiques amb entitats especialitzades. D’acord amb l’Ajuntament de Barcelona, s’explica en la memòria que el fet pot tenir relació amb l’empoderament de les persones víctimes LGTBI o una major sensibilització comunitària per denunciar, entre altres.

La resta d’expedients oberts per l’oficina estaven relacionats amb discriminacions per motius de salut (9%); gènere (8%), discapacitat (8%), i en menors percentatges (menys del 3% cadascun), ús de la llengua, posició socioeconòmica, motius ideològics o religiosos i per raó d’edat.

En relació amb els drets vulnerats, destaca per sobre dels altres, amb més d’un 40% dels casos registrats, la integritat moral. La integritat física, en quart lloc, es va produir només en el 8% dels casos. Serra ha celebrat que baixin les agressions físiques.

Casos més concrets

En relació amb casos més concrets, com la discriminació a l’accés a un habitatge per raó d’origen o condició, l’Ajuntament ha realitzat dues sancions administratives, una per oferir un habitatge “només a espanyols” i l’altra per un cas de discriminació directa. Actualment, hi ha oberts 6 expedients sancionadors per aquest motiu, segons l’Ajuntament.

Així mateix, s’ha detectat 24 situacions de discriminació en l’accés a comptes bancaris que s’han incrementat durant el 2022 respecte anys anteriors, a causa de la campanya de Comptes de Pagament Bàsic (CPB) iniciada el juny passat.

A banda del registre de queixes i d’obrir expedients, el balanç de l’OND també indica que durant el 2022 l’oficina va atendre més de 500 consultes de la ciutadania i va fer formació relacionada amb els drets i la no discriminació a més de 1.400 persones. A més, l’any passat es van fer un total de 330 atencions jurídiques, una dada similar a l’any anterior. En canvi, es va doblar la xifra d’atencions psicosocials, fins a arribar a les 128. També creixen les intermediacions i mediacions, amb 52 casos, gairebé trenta més que l’any anterior.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article