Un nou programa quirúrgic de l’Hospital del Mar distingeix amb fluorescent les cèl·lules malignes del cervell

L’ús de la fluoresceïna sòdica permet als cirurgians tenir més precisió en la resecció de les metàstasis tumorals


L’Hospital del Mar posa en marxa un programa quirúrgic pioner que distingeix amb fluorescent les cèl·lules malignes del cervell. Segons explica el centre en un comunicat, es tracta de l’ús de la fluoresceïna sòdica, un colorant que es fixa a les cèl·lules canceroses, facilitant-ne la seva localització i eliminació.

Concretament, la fluoresceïna sòdica fa que les cèl·lules tumorals brillin amb fluorescència de color groc si es miren a través d’un microscopi dotat dels filtres adequats. Això permet als cirurgians obtenir més precisió a l’hora de fer una resecció completa del tumor, limita el risc de recidiva i, per tant, es pot incrementar la supervivència del pacient després de la cirurgia.

La utilitat d’aquest colorant ja ha estat comprovada en altres patologies, com algunes oftalmològiques, però fins ara ha estat poc usada en neurocirurgia per a metàstasis cerebrals. En altres tipus de tumors, com els gliomes, hi ha altres substàncies que compleixen aquesta funció, però no funcionaven en pacients amb metàstasis.

Segons el comunicat, l’Hospital del Mar és el primer centre de Catalunya que posa en marxa un programa d’aquest tipus. De fet, un equip multidisciplinari de l’hospital va començar a treballar amb aquest colorant a finals del 2022. Hi ha professionals dels serveis de Neurocirurgia, Anatomia Patològica, Farmàcia, Oncologia Mèdica, Oncologia Radioteràpica, Neurologia i Radiologia.

El tumor brilla

Com explica la doctora Gloria Villalba, neurocirurgiana coordinadora del Servei de Neurocirurgia de l’Hospital del Mar i responsable de la cirurgia oncològica al cervell al centre, la fluorescència pot donar una informació “molt rellevant”. “Ens pot ajudar a fer visibles cèl·lules malignes més enllà de la càpsula tumoral, no visibles d’altra manera”, assenyala.

La fluoresceïna sòdica s’injecta per vena al pacient al mateix quiròfan. Allà es prenen mostres de la zona il·luminada per la fluoresceïna sòdica i s’envien al Servei de Patologia per certificar que es tracta de cèl·lules tumorals i continuar la resecció del tumor. “Això vol dir que la probabilitat de recidiva és molt menor, ja que depèn de les cèl·lules tumorals que hagin pogut quedar després de la cirurgia”, expliquen la Dra. Villalba i la Dra. Alejandra Narváez, que és metgessa adjunta al Servei de Neurocirurgia, totes dues encarregades de les cirurgies de metàstasis cerebral al centre.

Des del Servei d’Anatomia Patològica, les doctores Montserrat Arumí i Gina Parini, metgesses adjuntes del servei, expliquen que es duen a terme consultes intraoperatòries mentre està tenint lloc la cirurgia amb la fluoresceïna sòdica. “Ens envien mostres des del quiròfan, durant l’acte quirúrgic, que són processades ràpidament mitjançant talls congelats per a poder realitzar una orientació diagnòstica i poder decidir així l’opció terapèutica més apropiada”.

D’aquesta manera, “en els casos en els quals es fa servir la fluoresceïna sòdica, hem observat, en mostres procedents de teixit adjacent a la lesió, en zones aparentment no afectades, la presència d’escassos grups de cèl·lules tumorals infiltrant el teixit. Donats els resultats observats, creiem que pot ser molt útil per a poder fer una exèresi més completa del tumor”, afegeixen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article