Una iniciativa uneix artistes i persones amb discapacitat que tenen talent artístic

Les parelles del projecte ‘Connexions artístiques’ treballaran per crear una obra que es presentarà públicament


Apostar per l’art i la cultura com a eina de transformació social des d’una mirada inclusiva tot unint artistes professionals de Ponent i persones amb discapacitat que tenen un interès o talent per alguna disciplina artística. Aquest és l’objectiu de ‘Connexions artístiques’, un projecte impulsat per l’Associació Alba que preveu, durant els mesos vinents, desenvolupar un treball conjunt en l’àmbit del teatre, la dansa, la poesia, l’escultura, l’art i la narració oral, que culminarà en una obra o espectacle que es presentarà públicament.

A través d’aquesta iniciativa, l’Associcació Alba pretén crear sinergies amb artistes professionals i reivindicar el talent de les persones amb discapacitat intel.lectual o amb un diagnòstic de salut mental. La coordinadora del projecte, Mírian Arnaz, assegura que una quarantena d’usuaris de l’associació es beneficiaran de la iniciativa, i que per a ells suposa un “repte personal”. 

‘Connexions artístiques’ posa en contacte a un grup de persones en “situació de vulnerabilitat” amb un artista professional o amateur del territori per crear un “diàleg artístic” que permeti un acompanyament al llarg del procés de creació de talents que a vegades queden “més invisibles”, explica Arnaz. El projecte ja fa uns mesos que camina i de moment s’ha fet un recull dels interessos artístics de l’associació i s’ha anat a buscar els professionals que més bé puguin encaixar amb la iniciativa. De moment ja està en marxa la connexió de dansa, però també la de pintura i la de poesia.

La previsió és que, durant l’any, tot plegat vegi la llum amb una mena d’espectacle o exposició en funció de com acabi desenvolupant-se el procés, ja que des de l’Associació Alba hi ha voluntat d’arribar fins a Guissona o Agramunt, que són municipis on hi ha implicació amb artistes.

La coreògrafa i ballarina establerta a l’Alzina de l’Aguda (Noguera), Olga Tragant, detalla que ja han fet cinc sessions de dansa i de moment han abordat el moviment des de diferents aspectes. Treballen exercicis amb pautes per improvisar i per tal que els participants comencin a deixar anar la seva expressió. En paral·lel, es treballen les possibilitats del moviment per obrir el ventall de vocabulari del cos i per tal que els participants es vagin coneixent. Segons Tragant, hi ha “moltes possibilitats perquè se sentin i puguin deixar-se anar i obrir la seva expressivitat”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article