El Sindicat de Llogateres denuncia el cobrament indegut de 200.000 euros en honoraris a unes 400 famílies

Les afectades viuen en una trentena de finques que són del mateix propietari i són gestionades per la mateixa immobiliària a Barcelona


El Sindicat de Llogateres denuncia que la immobiliària Rentaz ha “estafat” un mínim de 200.000 euros en concepte d’honoraris a un grup de llogateres. En concret, es tracta de les famílies que viuen a 400 habitatges d’una trentena de finques del mateix propietari —la família Monleón-Pagès— les quals s’haurien vist afectades pel cobrament indegut d’honoraris per part de l’agència immobiliària, ja que es tracta d’un gran propietari amb personalitat jurídica. Mig centenar dels afectats, juntament amb el sindicat, s’han concentrat aquest dimarts al matí a les portes de la immobiliària per exigir el retorn d’aquests diners i reclamar que compleixin amb l’obligació de mantenir les finques en bon estat, una tasca que critiquen que no s’ha fet degudament fins ara.

Les veïnes afectades pel cobrament indegut d’honoraris no han aconseguit finalment reunir-se aquest dimarts amb representants de la immobiliària per entregar-los una carta signada per més de 200 llogateres, ja que l’agència no els hi ha obert la porta. Per aquest motiu, les llogateres han hagut d’entregar via burofax, tant a la família Monleón-Pagès com a Rentaz, el document on reclamen una taula de negociació col·lectiva per poder resoldre la situació.

A més de demanar la devolució dels honoraris, les famílies afectades denuncien també que la immobiliària no estaria complint amb la seva funció i responsabilitat, ja que ha desatès de forma sistemàtica les demandes de les llogateres per reparar i mantenir les finques on viuen; les quals, en la seva majoria, “pateixen un greu deteriorament que afecta directament a l’interior de l’habitatge”, segons un comunicat de les afectades. Concretament, critiquen que als pisos on viuen hi ha escletxes, forats, fugues de gas, despreniment de façanes i altres desperfectes que “posen en perill la salut de les famílies”.

El Sindicat de Llogateres recorda que, tot i que la llei d’arrendaments urbans (LAU) estableix que “els arrendadors amb personalitat jurídica sempre s’han de fer càrrec dels honoraris de les immobiliàries relacionats amb la gestió dels contractes de lloguer”, són freqüents els casos com el d’aquestes famílies on les agències “obliguen els llogaters a pagar-los per renovar contractes o accedir a un habitatge”. “Busquen subterfugis a la llei per desfer-se de les seves obligacions econòmiques”, subratlla el sindicat.

Els honoraris: “la gran estafa” per a les llogateres

Un llogater a una ciutat de Barcelona pot arribar a pagar uns 1.500 euros de mitjana en honoraris cada cop que firma un nou contracte, segons les estimacions que fa el Sindicat de Llogateres, que considera que es tracta d’una “quantitat desorbitada” que en cap cas haurien de pagar els llogaters, ja que és un servei que les immobiliàries presten a l’arrendador i no a l’arrendatari. 

“La realitat és que durant tot el procés d’arrendament d’un habitatge, l’agència immobiliària actua com a representant dels interessos de l’arrendador i no com a un intermediari neutral entre dues parts”, remarca el Sindicat de Llogateres i recorda que normalment qui contracta els serveis de l’agència és el propietari de l’habitatge, mentre que el llogater ha d’invertir una gran quantitat de temps en la recerca de pis a través dels portals immobiliaris a internet. “Dit d’una altra manera, els honoraris són el preu d’un servei que ofereix la immobiliària a l’arrendador i, per això, cal prohibir que en cap cas siguin repercutits sobre els llogaters, independentment de si l’arrendador és una persona física o jurídica”, subratlla el sindicat. 

Una prohibició de cobrament d’honoraris als llogaters que s’hauria de poder regular a través de la futura llei estatal d’habitatge —la qual continua encallada en les seves negociacions parlamentàries—, segons el Sindicat de Llogateres. “Exigim que la nova llei expressi de forma nítida que els arrendadors s’han de fer càrrec dels honoraris en tots els casos (i qualsevol despesa de gestió relacionada amb la signatura dels contractes), en tant és un servei que reclama la propietat”, afirmen i afegeixen que aquesta “és l’única manera de garantir que en cap cas les agències i els intermediaris puguin saltar-se la llei i repercutir aquestes despeses sobre els inquilins”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article