Les associacions de famílies reclamen mesures preventives davant les altes temperatures a les aules

L’aFFaC i les AFA de Barcelona es concentren a les portes del Consorci d’Educació de Barcelona per exigir una bona climatització tot l’any


Les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) reclamen al Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) que actuï de forma preventiva i prengui mesures immediates per preparar les aules davant les altes temperatures de l’estiu. L’agrupació critica que encara no han rebut cap resposta per part de l’administració a la carta que van entregar a l’octubre les associacions de famílies i les direccions de gairebé 200 centres educatius de Barcelona, on reclamaven la millora de les instal·lacions per garantir una bona climatització a les aules durant tot l’any. Aquest dimarts a la tarda s’han tornat a concentrar davant la seu del consorci per exigir que es prenguin mesures urgents. 

A la concentració que s’ha fet aquest dimarts, un grup d’associacions de famílies d’alumnes (AFA) de Barcelona ha tornat a denunciar la situació que viuen molts centres educatius per la manca de manteniment de les instal·lacions de climatització i han convidat a representants de l’administració a visitar aquests mateixos centres per comprovar de primera mà l’estat en què es troben. La protesta ha rebut el suport de prop de 150 AFA i una quarantena d’entitats de la comunitat educativa. 

Concretament, les famílies reclamen mesures a curt, mitjà i llarg termini per garantir una bona climatització a les aules durant tot l’any. Tot i que reconeixen que a alguns centres educatius s’han pres mesures puntuals, com ara la instal·lació de ventiladors, insisteixen en el fet que les mesures que s’han pres fins ara són insuficients i que en molts casos no es tracta només d’incorporar elements per combatre la calor, sinó també de resoldre dèficits estructurals de les instal·lacions que afecten també durant la temporada de fred. 

Les AFA que s’han concentrat aquest dimarts a les portes del CEB subratllen que l’administració n’és conscient de la situació i admeten que el problema és que “no hi ha dotació pressupostària suficient”. No obstant això, remarquen el fet que a l’estiu passat es van donar temperatures de 40 °C a algunes aules i que hi va haver fins i tot casos de baixes laborals de docents i de desmais d’alumnes per culpa de les altes temperatures. “Veiem que això serà una problemàtica que serà reincident cada any… Si no fem res més, amb el canvi climàtic s’anirà agreujant i les instal·lacions són les mateixes”, asseguren les famílies dels centres afectats.

L’Ajuntament defensa “l’esforç” del Consorci

Paral·lelament, des de l’Ajuntament de Barcelona, el regidor d’Educació, Pau González, ha defensat “l’esforç” que s’ha fet des del Consorci amb recursos municipals per “abordar el tema del confort tèrmic”. “El consistori ha posat 2,5 milions d’euros anuals per poder afrontar aquest repte, i enguany posarem 1 milió d’euros suplementari”, ha assegurat.

González ha assumit que des de fa un parell d’anys l’estiu cada vegada dura més i, a la vegada, és més cru a la ciutat de Barcelona. “Les escoles són l’única tipologia d’equipaments que no tenim climatitzats, a diferència d’altres edificis com els centres cívics o les biblioteques”, ha admès. Per això ha afirmat que s’estan plantejant actuacions senzilles —com posar tendals o umbracles— però també d’altres de més complexes com crear noves obertures de ventilació natural o habilitar mecanismes de ventilació forçosa.

Pel que fa a la tipologia d’escoles, ha recordat que totes són diferents i que existeix una auditoria del 2016 que n’analitza l’entorn, la construcció i l’orientació, que permetrà fer una “planificació a mitjà termini, així com determinar les actuacions més urgents de cara a l’estiu”.

Finalment, ha carregat contra el Departament d’Educació, a qui ha acusat de tenir una actitud “tèbia” al respecte. “L’alcaldessa va fer arribar una carta a la Generalitat fa escasses setmanes per poder determinar un pla”, ha assegurat. Finalment, també ha apuntat que ahir va trucar a l’aFFac per fixar una reunió i poder treballar amb les propostes.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article