La PAH empapera Servihabitat per denunciar la dificultat de negociar lloguers socials amb els fons voltors

Un centenar d’activistes participen en aquesta primera acció d’una campanya per conscienciar la població sobre la crisi residencial


Un centenar d’activistes de les Plataformes d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Catalunya han empaperat aquest dimecres al matí la seu de la immobiliària Servihabitat a Cornellà del Llobregat per denunciar la dificultat de trobar interlocutors a l’hora de negociar lloguers socials en el cas de pisos que són propietat de fons voltors, una mesura que està contemplada a la llei catalana d’habitatge. Es tracta de la primera acció que impulsa la plataforma com a part d’una campanya de llarg recorregut on volen posar l’èmfasi sobre la situació actual de crisi residencial que es viu a Catalunya i que vol servir també per conscienciar la ciutadania. “La situació de l’habitatge no ens afecta només a nosaltres, que no tenim on caure morts, sinó que ens afecta a totes les persones”, afirma el portaveu de la PAH catalanes, Juanjo Ramón.

La plataforma ha escollit la seu de Servihabitat per inaugurar la seva nova campanya de denúncia, ja que consideren que es tracta d’un lloc “emblemàtic” a Catalunya en la lluita per aconseguir lloguers socials per a les famílies en situació vulnerable, pel fet que aquesta immobiliària comercialitza els immobles de diversos fons voltors i fa d’intermediària amb les llogateres. Per aquest motiu un centenar de manifestants provinents de diverses parts de Catalunya —Manresa, Blanes, Rubí, Terres de l’Ebre, etc.— han empaperat la façana de la seu de la immobiliària i han desplegat pancartes amb missatges com “este banco vende nuestras vidas a fondos buitres” o “así están las cosas, me debes el alquiler”.

Ramón subratlla que tot i que Catalunya és la comunitat autònoma amb les lleis més garantistes de l’Estat pel que fa al dret a l’habitatge, “continua sent el territori amb més desnonaments”. El portaveu de les PAH catalanes considera que això es deu al fet que no hi ha una voluntat política per aplicar les mesures recollides a la llei 24/2015 i que en la majoria de casos els fons voltors prefereixen pagar les multes abans que negociar lloguers socials.

En aquest sentit, Ramón remarca que la futura llei estatal d’habitatge hauria de servir per donar més cobertura legal a les mesures recollides a la llei catalana i fer-les més efectives davant les estratègies dels fons voltors. “S’ha d’assenyalar al PSOE, que està aturant la llei estatal d’habitatge perquè no vol aplicar a l’Estat les mesures que ja hi ha a Catalunya”, critica el portaveu de les PAH catalanes.

El lema de la campanya és: "Així estan les coses, em deus el lloguer" | Augusto Magaña

Una campanya de llarg recorregut

L’acció d’aquest dimecres ha sigut el tret de sortida d’una campanya de protesta que la PAH preveu que sigui llarga. Ramón explica que un dels objectius d’aquesta campanya és “recuperar l’esperit dels inicis de la PAH” on hi havia una major conscienciació i un ampli suport per part de la ciutadania sobre les lluites del moviment pel dret a l’habitatge. En aquesta línia, a partir de la pròxima setmana encetaran una acció comunicativa específica per informar sobre l’incompliment de la llei catalana d’habitatge i estan preparant ja més accions de cara a l’abril, quan se celebrarà també l’assemblea de les PAH catalanes que haurà de servir per preparar el posicionament de l’entitat davant les pròximes eleccions municipals.

A la concentració d’aquest dimecres han assistit també persones que s’han vist afectades per la finalització de contractes de lloguers de protecció oficial en pisos que són propietat de La Caixa. Aquest és el cas del Jose, de 64 anys, a qui se li acaba al maig el seu contracte en un pis de protecció oficial a Cornellà i ja ha rebut la notificació per part de la propietat que haurà de signar un nou contracte per a set anys més amb una pujada de més de 100 euros al mes. Per denunciar situacions com a aquestes, el pròxim 15 d’abril es farà una manifestació a Sitges en el marc de la campanya de la PAH i amb el suport d’altres entitats del moviment pel dret a l’habitatge.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article