Oberta la convocatòria d’ajuts al lloguer per a famílies vulnerables

Les peticions s’obriran per franges d’edat fins a l’abril per agilitzar els pagaments


El Govern ha obert aquest dimecres la convocatòria d’ajuts per a pagar el lloguer a les famílies que ho necessiten. Són 104,15 milions d’euros destinats a aquelles famílies que no es troben en risc imminent d’exclusió, però que necessiten un ajut per poder continuar residint en l’habitatge on viuen. La convocatòria d’aquests ajuts generals està oberta per a totes les franges d’edat per poder agilitzar i avançar els pagaments. Durant tot l’any continua oberta la convocatòria d’ajuts urgents, amb una reserva de 13,16 milions, per a aquelles famílies que sí que necessiten ajuts urgents que eviten els desnonaments, bé perquè es troben en una situació d’emergència o bé per qüestions sobrevingudes.

A més, el Govern ja va obrir el mes de febrer passat una convocatòria extraordinària de 6,7 milions per atendre el 100% dels joves que van demanar l’ajut el 2022, més de 3.600 dels quals es van quedar sense el bo jove per manca de pressupost. Amb aquests 124 milions, que es podran ampliar, el Govern espera poder atendre prop de 70.000 llars.

Una altra de les novetats dels ajuts generals és que aquest cop es publiquen unes bases reguladores úniques per a les tres modalitats d’ajuts al lloguer que s’atorguen: joves, gent gran i la resta de franges d’edat. I la convocatòria per accedir a aquests ajuts també s’ha unificat, si bé les dates per a presentar les sol·licituds s’han posat de manera esglaonada per poder atendre tots els col·lectius amb major agilitat. Així, les sol·licituds per als joves de fins a 35 anys es poden presentar des d’aquest dijous i fins al 5 d’abril. Per a la resta de franges d’edat (majors de 65 i d’entre 36 i 65), es podran demanar entre l’11 d’abril i el 12 de maig. Treure unes bases reguladores úniques i la convocatòria conjunta permet una millor previsió i la possibilitat d’agilitzar al màxim els pagaments de l’any 2023.

La secretària d’Habitatge, Marina Berasategui, destaca la voluntat del Govern “de donar resposta a totes sol·licituds de les persones que compleixen els requisits per a rebre aquest tipus de suport i evitar possibles situacions d’endeutament en el lloguer que puguin arribar a tenir conseqüències greus, com ho és la pèrdua de l’habitatge”. Per a Berasategui, els ajuts al lloguer és un dels tres àmbits amb què el Govern afronta les polítiques d’habitatge, juntament amb l’increment del parc de lloguer social i l’impuls a la rehabilitació i l’eficiència energètica del parc existent. “Hem de reforçar els mecanismes de prevenció i atenció a l’emergència habitacional mentre construïm el parc de lloguer social que necessita el país”.

Els ajuts al lloguer de la Generalitat no són lineals per tal de garantir-ne l’equitat. És a dir, no són d’una quantitat fixa sinó que s’ajusten a l’esforç que suposa per a cada família el pagament del lloguer en funció dels ingressos familiars, amb un màxim de 200 euros i un mínim de 20 euros al mes (250 i 20 euros, respectivament, en el cas de la convocatòria per a joves). També tenen en compte la situació geogràfica de l’habitatge, pel que fa al topall màxim del lloguer que pot ser subvencionable, que va dels 900 euros (950 per als joves) mensuals per habitatge i 450 per habitació a Barcelona, als de 600 euros per habitatge i 300 euros per habitació a Tarragona, Lleida i a les Terres de l’Ebre.

Pel que fa als ajuts d’urgència i permanents, amb convocatòria oberta tot l’any per poder atendre les famílies que es poden trobar amb eventualitats en qualsevol moment, i els ajuts al lloguer per als residents al parc públic així com a la gent gran que disposa d’ingressos baixos i permanents, enguany s’ha previst una partida de 13,16 milions d’euros.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article