L’AFA de l’Escola Ítaca de les Corts demana endarerrir l’ampliació del pavelló de L’Illa

Les famílies denuncien que les obres impactaran negativament la seguretat i la salut d’un miler d’alumnes


L’Associació de Famílies d’Alumnes (AFA) de l’Escola Ítaca demana a l’Ajuntament de Barcelona que endarrereixi les obres d’ampliació del Pavelló Municipal Poliesportiu de L’Illa, al barri de les Corts, ja que consideren que impactarà negativament la seguretat i la salut de l’alumnat. Les obres del pavelló, que comparteix façana i usos amb el centre escolar, està previst que s’iniciïn el 15 de maig i tinguin una durada de dos anys. L’AFA considera que no s’han planificat correctament els efectes que tindrà tot aquest procés sobre el miler d’infants dels centres educatius de l’entorn.

Les famílies d’alumnes de l’Escola Ítaca asseguren que les obres del Pavelló Municipal Poliesportiu de L’Illa condicionaran “de forma traumàtica les activitats lectives del centre”. Per una banda, assenyalen que els treballs d’execució del projecte d’ampliació de l’equipament generaran un “impacte sonor molt elevat que obligarà a mantenir les finestres de l’escola tancades permanentment”, un fet que preocupa especialment a les famílies tenint en compte que s’apropa l’arribada de l’estiu i les altes temperatures. A més, subratllen que està comprovat que l’exposició al soroll en la infància pot alterar les condicions d’aprenentatge i desencadenar problemes de conducta i de salut mental.

Per altra banda, l’AFA de l’Escola Ítaca remarca que les obres comportaran “una disminució dels espais destinats a realitzar certes activitats” del centre, com, per exemple, l’educació física. A més, les obres també alteraran una part important de la superfície del pati, cosa que les famílies creuen que agreujarà encara més la manca d’espai que ja pateix l’escola.

“Reclamem com a escola i com a associació de famílies la paralització de l’inici de les obres i la suspensió de la licitació, encara no adjudicada. També instem el futur govern a planificar correctament aquest inici d’obres”, manifesta Ricard Gratacòs, membre de la junta de l’AFA de l’Escola Ítaca, qui subratlla que el plantejament d’afectacions de les obres a hores d’ara “fa inviable iniciar-les el mes de maig de 2023 com està previst”.

Denuncien poca transparència per part de l’administració

L’AFA de l’Escola Ítaca critica que fa més d’un any i mig que adverteixen a l’administració de les dificultats que els hi suposaran les obres d’ampliació del pavelló i asseguren que en diverses ocasions han exposat els seus arguments als responsables del Districte de les Corts. “Abans de realitzar una obra d’aquest tipus és necessari implementar mesures de mitigació i de millora de les condicions acústiques i energètiques del centre per minimitzar-ne les afectacions”, afirma Ricard Gratacòs, membre de la junta de l’AFA de l’Escola Ítaca, qui considera que “no hi ha hagut interès per resoldre la situació”.

Les famílies assenyalen que avui en dia encara no es coneixen les afectacions definitives de les obres sobre els espais d’accés de l’escola i els espais públics exteriors, tot i que les obres està previst que comencin en menys de dos mesos. A més, critiquen que el fet de no haver-se fet públiques les afectacions reals de les obres fa difícil que es puguin fer esmenes i presentar al·legacions al projecte per part de les entitats veïnals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article