La Taula i l’APE demanen al Govern que compleixi tots els compromisos recollits en l’acord amb Endesa

Les entitats celebren la condonació del deute elèctric a 41.000 llars, però exigeixen més mesures de protecció social


La Taula del Tercer Sector i l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) insten el Govern a complir tots els compromisos recollits en l’acord signat amb Endesa ara fa dos anys.

Les entitats celebren que, arran del conveni, s’ha condonat el deute a més de 41.000 llars en situació de vulnerabilitat, però critiquen que encara hi ha mecanismes que no s’han implementat. Entre d’altres, demanen que s’actualitzi fins a l’actualitat la condonació del deute de les famílies, que s’agilitzi la creació del fons d’atenció solidària, que s’ampliïn els comptadors socials, i que s’estengui el conveni a la resta d’energètiques. Arran de l’acord, Govern i Endesa han condonat un deute de més de 56 milions d’euros, el 66% del qual ha assumit Endesa.

Concretament, segons detallen les entitats en un comunicat, per al període 2015-2020, es va condonar el deute a 35.518 llars catalanes per una quantitat total de 38,7 milions d’euros. D’aquests, Endesa va fer front al 73% (28,5 milions d’euros) del total. En l’última condonació, corresponent a l’any 2021, les famílies beneficiades van arribar a 41.000, per una quantitat total de 17,9 milions d’euros que es va repartir a parts iguals entre la companyia i les administracions catalanes.

Tanmateix, la Taula i l’APE demanen que “es premi l’accelerador”. “Aquest any arribarem a la meitat del conveni i hi ha assignatures pendents que s’han de resoldre amb celeritat perquè només falten dos anys perquè l’acord caduqui”, denuncien.

En aquesta línia, alerten de l’impacte del context social i econòmic en les famílies més vulnerables i avisen que el deute acumulat del 2022 podria ser superior al del 2021 degut a la inflació. “Hem d’estar preparades perquè, quan caiguin les mesures temporals —com la reducció de l’IVA de l’electricitat—, les llars amb més dificultats estiguin protegides amb els mecanismes del conveni”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article