El curs escolar començarà el 6 de setembre per a infantil, primària i ESO i el dia 12 per a l’FP

Els sindicats acusen Educació d’“imposar” la mesura sense negociació


El curs escolar començarà el 6 de setembre en les etapes d’infantil, primària i ESO i el dia 12 per a la Formació Professional, segons ha avançat el diari ‘El Periódico’ i han confirmat fonts del Departament d’Educació.

El conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, compareixerà aquest matí per concretar-ho però ha enviat una carta als docents aquest dijous al matí. El curs passat el curs va començar el dilluns dia 5 per a infantil i primària i el dia 7 per a l’ESO, però enguany s’ha unificat tot en una mateixa data. Pel que fa a les tardes de setembre, Educació ja va deixar clar que serien lectives, a diferència del curs passat. La resta d’ensenyaments començaran el 18 de setembre.

En la seva carta, Cambray apunta que la concreció del calendari escolar ha estat “fruit d’un procés de diàleg obert” amb representants de tota la comunitat educativa, i cita l’avaluació de l’avançament d’aquest curs, el debat al Consell Escolar i el procés de treball amb la Junta Central de Direccions. El conseller defensa que començar la primera setmana de setembre és una bona mesura per a l’alumnat, especialment per al més vulnerable, “ja que redueix la desconnexió a l’estiu i garanteix la igualtat d’oportunitats”.

En la seva missiva, el conseller també concreta que “per millorar la qualitat de l’educació i de la tasca docent”, les tardes del mes de setembre també seran lectives.

Pel que fa al final de curs, acabarà el 21 de juny per a infantil, primària, ESO i FP bàsica i el 17 per a batxillerat, FP i ensenyaments professionals d’arts plàstiques i disseny. En aquest últim cas, del 18 al 21 hi haurà les avaluacions extraordinàries.

L’ordre de calendari detallarà la resta d’informacions relatives al curs 2023-2024, després que se n’hagi fet la tramitació preceptiva a la mesa sindical i al Consell Escolar.

CCOO acusa Educació “d’imposar” de manera “unilateral” el calendari d’inici de curs

Per la seva banda, sl sindicat CCOO es mostra crític amb l’anunci de la data d’inici de curs i critica en un comunicat que Educació “imposa novament de manera unilateral” el calendari escolar. Segons l’organització sindical, el conseller Josep Gonzàlez-Cambray “menteix quan parla de diàleg obert i participació de tots els agents”. I és que el sindicat denuncia que la data d’inici de curs s’ha anunciat i comunicat als treballadors dels centres sense un dictamen previ del Consell Escolar de Catalunya, que és preceptiu, i sense que s’hagi celebrat mesa sectorial del Departament d’Educació. De fet, diuen, la mesa està agendada per demà.

“A qui vol enganyar aquest conseller? No respecta ni a la comunitat educativa ni a la representació de les persones treballadores”, apunta el sindicat. Per a CCOO, Cambray no respecta “cap àmbit consultiu ni de negociació” i l’adverteix que no es quedaran de braços plegats: “Ens trobarà organitzades colze a colze amb totes les persones dels centres educatius”.

En el comunicat, l’organització també denuncia que en el passat Cambray ja va “instrumentalitzar” l’informe previ del Consell Escolar de Catalunya quan va anunciar el consens d’aquest en avançar el curs, prèviament a que el ple del consell es pronunciés i el votés. Recorden que CCOO va votar-hi en contra i va emetre un vot particular.  

USTEC irromp a la seu del departament per la falta de negociació 

Les reaccions dels sindicats han continuat i representants del sindicat USTEC han irromput al Departament d’Educació aquest dijous per queixar-se que el conseller, Josep Gonzàlez-Cambray, hagi anunciat la data de l’inici de curs abans de negociar-ho a la mesa sectorial amb els representants dels treballadors. El sindicat ha denunciat una “nova imposició” i es reuneix a dintre de la conselleria per decidir accions de resposta. En paral·lel, està convocada una atenció als mitjans precisament per explicar els detalls de l’inici de curs, però el conseller ja ha enviat una carta als docents amb tota la informació aquest matí. El curs començarà el dia 6 de setembre per a infantil, primària i ESO, i el dia 12 per a l’FP.

La portaveu d’USTEC, Yolanda Segura, ha criticat la “forma de procedir” d’Educació i ha lamentat que s’hagi convocat una roda de premsa per explicar els detalls sobre l’inici del curs escolar “el dia previ a la reunió de la mesa sectorial en què havíem de tractar aquesta qüestió”. Alhora, ha retret al conseller Josep Gonzàlez-Cambray que hagi informat abans als centres educatius que als sindicats.

“És una maniobra perquè no tinguem marge per reaccionar a la seva proposta”, ha considerat Segura que ha recordat que aquesta “és la seva manera de procedir” perquè l’any passat “ja va fer-ho així”. En aquest sentit ha considerat que aquesta forma d’actuar és “poc ètica”.

Segura ha explicat que el sindicat no veu amb bons ulls la proposta del departament perquè considera que la data del 6 de setembre no deixa prou marge perquè els centres i els professionals puguin preparar-se i coordinar-se. “Necessitem dies perquè la gent nova que arriba pugui situar-se i conèixer el projecte educatiu de l’escola on va i per fer traspassos”, ha detallat.

Partidaris que el curs arrenqui el dia 8

“Si parlem de qualitat pedagògica és imprescindible que hi hagi un marge de dies”, ha manifestat la portaveu sindical que ha apuntat que la proposta d’USTEC passava perquè el curs arranqués el divendres 8 de setembre. “Haguessin arribat els grups a classe i després dilluns haguéssim començat amb normalitat”, ha assenyalat Segura que ha dit que el mínim que es necessita són 5 dies de preparació.

A banda, ha recordat que aquest curs hi ha concurs de mèrits, un fet que suposarà que molts docents passaran a ser funcionaris, prop de 13.500, i que arribaran de nou als centres. A més, ha dit que hi haurà concurs de trasllats, el que també comportarà “una elevada mobilitat de professionals que no s’ha tingut en compte”.  

“Per nosaltres és una imposició total per un caprici de la conselleria que ha d’avançar el calendari sí o sí”, ha valorat la representant del col·lectiu que ha criticat les mesures “populistes” del Govern i que des del seu punt de vista “només responen a una part de la societat que no entén com funcionen els centres educatius”.

Segura també ha explicat que en les properes hores decidiran quines altres accions de protesta duen a terme per expressar el seu rebuig. Així mateix, ha indicat que USTEC no té clar si demà anirà a la reunió de la mesa. “Què hem de negociar si ja s’ha decidit?”, s’ha preguntat la líder sindical que ha dit que és una “pèrdua de temps”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article