Igualtat i Feminismes i La Confederació acorden millorar la Xarxa d’Atenció a les Violències Masclistes

S’incrementarà el 10% de les tarifes, de manera retroactiva des del gener de 2022


El Departament d’Igualtat i Feminismes i la La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya han tancat un acord per a la millora progressiva del finançament, acompanyament i sostenibilitat dels serveis de la xarxa especialitzada d’atenció i recuperació integral per a dones que pateixen violència masclista. El document recull tres grans compromisos per garantir la qualitat i la sostenibilitat dels serveis d’atenció a les violències masclistes: revisar i actualitzar el finançament de la Xarxa, estandarditzar la qualitat i el finançament de tots els serveis, i millorar les condicions laborals de les professionals.

L’acord, que vol ser un reconeixement a l’esforç de les entitats i especialment de les treballadores que atenen a les dones víctimes de violència masclista i a les seves filles i fills, implica que des del gener s’ha incorporat una professional més als equips existents a cadascun dels disset Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE) que hi ha actualment a Catalunya.

Així mateix, s’han dut a terme diferents formacions específiques per especialitzar les professionals i s’ha millorat l’acompanyament que reben davant de casos complexos, per mitigar l’impacte que les violències masclistes tenen en elles. 

La presidenta de La Confederació del Tercer Sector Social de Catalunya, Helena Fontanet, ha assegurat que “és molt important treballar conjuntament per assolir objectius compartits, i és per això que posem especialment en valor la voluntat de totes les parts per avaluar el sistema actual de finançament i avançar en la millora de la qualitat dels serveis i de les condicions laborals de les professionals”.

Per la seva banda, la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha gràcies a aquest acord s’assegura la sostenibilitat dels serveis d’atenció a les violències masclistes i es comença “a reparar un deute històric d’infrafinançament a les entitats, perquè puguin oferir serveis de qualitat, fer front a l’increment del cost de la vida i millorar les condicions laborals de les professionals”. 

Reordenació de la xarxa i revisió del finançament

Paral·lelament, s’unificarà el model i es definiran uns estàndards compartits d’atenció per a tots els serveis de la xarxa. Així, doncs, es revisaran les característiques dels serveis, les ràtios, l’especialització dels equips professionals i les característiques dels espais on es desenvolupen. També es definiran els perfils professionals comuns i els perfils complementaris en funció de les necessitats de cada servei. 

L’acord també inclou la revisió i l’actualització del finançament dels serveis, que es basarà en els resultats que s’obtinguin de l’anàlisi periòdica de les tarifes. Això permetrà tenir en compte els costos reals dels serveis i donar resposta a les seves necessitats al llarg del temps. Per tal de garantir l’avaluació del sistema actual de finançament dels serveis i poder-lo actualitzar segons les necessitats detectades, es crearà un espai estable de diàleg i treball entre el Departament i La Confederació.

En el marc d’aquest pacte també s’ha acordat que Igualtat i Feminismes posarà a disposició de les entitats prestadores de serveis un programa formatiu especialitzat, així com un programa d’assessorament jurídic i d’acompanyament davant la violència de segon ordre, és a dir, davant la violència que poden patir les professionals quan donen suport a les víctimes de violència masclista.  

Un increment del 10% de les tarifes per millorar les condicions laborals

Una de les mesures destacades que contempla l’acord és l’increment d’un 10% del preu dels contractes de serveis de la xarxa d’atenció a les violències masclistes, amb efecte retroactiu des de l’1 de gener de 2022. 

Les entitats proveïdores de la Xarxa d’Atenció a les Violències Masclistes han patit en els darrers anys un desajust creixent entre el finançament dels serveis i els costos de la seva prestació. Aquest desajust s’explica per la congelació dels preus dels mòduls tarifaris, d’una banda, i l’augment, de l’altra, de les despeses derivades de l’increment dels preus dels lloguers, dels subministraments bàsics (electricitat, aigua o alimentació), del manteniment dels immobles o de les necessitats d’atenció específica d’algunes usuàries. 

Per la seva banda, les entitats s’han compromès a destinar la major part de l’increment del 10% en les tarifes a les condicions laborals de les professionals. L’augment tarifari del 10% impactarà en els 82 serveis que ara conformen la Xarxa d’Atenció a les Violències Masclistes: 17 Serveis d’Intervenció Especialitzada (SIE), 35 Serveis Substitutoris de la Llar, un servei d’atenció a les urgències, sis serveis d’acolliment residencial 24h i 23 Serveis Tècnics de Punt de Trobada. Els recursos estan ubicats arreu de Catalunya, i són consultables en aquest aplicatiu.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article