Crida de l’Hospital Clínic per participar en un estudi per detectar el risc de patir Parkinson 

Necessiten que 10.000 persones entre 50 i 80 anys neurològicament sanes responguin una enquesta 


L’Hospital Clínic ha fet una crida perquè unes 10.000 persones participin en un estudi pioner que estan duent a terme per detectar el risc de patir Parkinson. 

L’hospital busca persones entre 50 i 80 anys que no tinguin problemes neurològics i que puguin accedir a internet, ja que la participació consisteix a respondre un qüestionari en línia que ajudarà a detectar a les persones amb un alt risc de patir una malaltia neurodegenerativa com el Parkinson i la demència.

Segons apunten des de l’equip de neuròlegs de la unitat de Parkinson del Clínic, líders de la investigació, un dels motius pels quals no existeix una cura per a la majoria d’aquestes malalties és que, quan es diagnostiquen, ja s’ha perdut una gran part de les cèl·lules nervioses de manera irreversible. “Amb el Parkinson, per exemple, quan es realitza el diagnòstic ja s’ha perdut el 50-70% de les cèl·lules productores de dopamina. La mort de les cèl·lules comença molts anys abans que apareguin els primers símptomes”, alerten.

“Cada cop disposem de més informació sobre les fases primerenques del Parkinson. Si poguéssim detectar a subjectes en aquestes fases primerenques, és a dir, abans de l’aparició dels símptomes motors de la malaltia, estaríem més a prop del gran objectiu d’alentir, detenir o fins i tot revertir el procés del Parkinson”, asseguren des de l’equip d’investigadors.

La investigació, que porta per nom Envelliment cerebral saludable, utilitza una combinació de preguntes senzilles, gràcies a les quals es poden captar factors que estan associats a un major risc de patir una malaltia neurodegenerativa.

Segons apunten els impulsors d’aquest estudi, les investigacions que s’han dut a terme fins al moment suggereixen que els problemes com l’ansietat, la depressió, la falta de memòria, els canvis de personalitat, els trastorns del son, el restrenyiment o els trastorns olfactius poden aparèixer fins 20 anys abans que es manifestin els símptomes que conduiran al diagnòstic de la malaltia. Tot i que també és probable que moltes persones, a mesura que envelleixen, presentin algun d’aquests símptomes sense patir després una malaltia neurodegenerativa, l’objectiu de l’equip és identificar a aquelles persones que presentin un o diversos d’aquests símptomes i que tinguin un risc especialment alt de patir alguna d’aquestes malalties.

Així mateix, amb aquest estudi, l’equip d’investigadors pretenen esbrinar en quina mesura aquests qüestionaris són vàlids per identificar malalties com el Parkinson. Actualment, a l’Estat espanyol, unes 150.000 persones pateixen Parkinson, i, amb l’envelliment progressiu de la població, el número d’afectats augmentarà significativament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article