Torna Ullal, el festival que reivindica el poder de les imatges des de les lluites de base

L’esdeveniment reuneix projectes que exploren maneres diverses de representar els cossos, la sexualitat o la diversitat funcional i neuronal


Torna el festival de fotografia Ullal que, des del 2022, obre cada any una convocatòria a projectes fotogràfics col·lectius i individuals que convidin a reflexionar sobre els estereotips visuals i que explorin maneres diverses de representar els cossos, la sexualitat, la diversitat funcional i neuronal, el racisme o altres qüestions que travessen les vides. Aquest festival, que se celebrarà del 28 d’abril al 31 de maig a Can Batlló, Barcelona, neix amb l’objectiu de vindicar el potencial polític i transformador de les imatges davant “l’ús i l’abús” que en fan alguns mitjans de comunicació.

En un món saturat d’imatges, qui narra visualment els presents? Quines imatges configuren l’imaginari col·lectiu sobre els malestars socials, les resistències i les lluites? I qui està darrere els dispositius que capturen aquestes imatges? Totes aquestes preguntes pretén respondre l’esdeveniment fotogràfic.

“El sistema ens ofereix un imaginari trist i limitat, que sovint ens exclou del camp de visió hegemònic i la producció d’imatges, i deixant-nos arrossegar, hem anat perdent la nostra capacitat creativa”, assenyalen els organitzadors de l’esdeveniment. 

Aquest festival està obert a totes les persones que utilitzen la fotografia com a mitjà d’expressió de manera professional i no professional. De fet, la convocatòria d’enguany ha rebut més de 800 fotografies, englobades en una setantena de projectes, i gairebé 30 col·lectius han participat en la selecció de les propostes. Les fotografies seleccionades a l’edició 2023 s’exposaran a Can Batlló en una mostra que es podrà visitar del 28 d’abril al 31 de maig. Al llarg d’aquest període s’organitzaran activitats, xerrades, tallers i visites comentades a l’exposició.

El certamen incideix en la importància del treball col·lectiu tant en els espais de lluita i activisme, com en els artístics i culturals. En aquest sentit, el festival fotogràfic qüestiona el paper de les individualitats, el concepte d’autoria i fuig dels noms d’autoritat. En aquesta línia, l’esdeveniment vol fomentar punts de trobada i intercanvi entre persones, col·lectius i lluites, generant un espai “on teixir aliances i articular espais que promoguin la producció col·lectiva de pensament i l’acció creativa transformadora”. 

Ullal vol esdevenir, doncs, un catalitzador de la memòria visual relativa a les lluites socials, als moviments de base i als cossos i identitats dissidents. “Les experiències artístiques, així com l’activisme revolucionari, transfeminista i insubmís per a la transformació social, són pràctiques que agiten els imaginaris sedimentats i esdevenen eines dissidents des d’on produir contramemòries i noves realitats”, asseguren. Tota l’economia que es genera a l’Ullal va dirigida a facilitar la producció de les obres i l’exposició.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article