Sant Pau implanta per primer cop a l’Estat una pròtesi per reparar l’aorta sense obrir el tòrax del pacient

És una tècnica mínimament invasiva que redueix els trastorns cerebrals, l’hospitalització i la mortalitat


El Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de l’Hospital de Sant Pau ha implementat amb èxit i per primer cop a l’Estat una innovadora pròtesi per reparar l’artèria aorta sense haver d’obrir el tòrax del pacient.

Aquest dispositiu suposa un gran avenç en el tractament de diverses patologies que afecten aquest important vas sanguini perquè evita les cirurgies a cor obert i redueix les complicacions posteriors. A més, redueix els trastorns cerebrals, l’hospitalització i la mortalitat, perquè és una tècnica mínimament invasiva que es fa mitjançant un abordatge a l’engonal i al braç del pacient, sota anestèsia general.

Les tres branques que emergeixen l’arc aòrtic són el tronc braquiocefàlic, l’artèria caròtida comú esquerra i l’artèria subclàvia esquerra. És en aquesta última que es fixa la innovadora pròtesi, que s’anomena Castorô, la qual cosa permet preservar-la perquè segueixi irrigant sang al cervell i al braç esquerre a la vegada que es repara l’arc aòrtic.

Jaume Dilmé, cap Clínic de Cirurgia Aòrtica del Servei d’Angiologia, Cirurgia Vascular i Endovascular de Sant Pau, explica que la peculiaritat d’aquesta endopròtesi és que “ja incorpora una branca específica integrada per a l’artèria subclàvia”. Aquest fet evita que s’hagi de fabricar un forat a la pròtesi per poder connectar un altre stent o que s’hagi de fer un by-pass previ al coll. “D’aquesta manera aconseguim reduir tant el risc de posteriors desconnexions entre les nostres pròtesi com les complicacions associades a la cirurgia oberta”, ha dit. Els metges confien en poder millorar l’evolució i la durabilitat d’aquesta mena d’intervencions.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article