El Govern espanyol, ERC i Bildu acorden que la llei d’habitatge limiti les pujades anuals de lloguers al 3% el 2024

El Sindicat de Llogateres veu “molts forats” al text per regular els lloguers i demana canvis perquè sigui eficaç


El Govern espanyol, ERC i EH Bildu han arribat un acord sobre la llei d’habitatge que permetrà desbloquejar la norma, que fa més d’un any que s’està tramitant al Congrés. El text pactat amplia l’abast dels topalls dels contractes de lloguer en zones tensionades, limita les pujades anuals dels lloguers al 3% durant el 2024 i estableix la creació d’un índex per limitar-les a partir de 2025, que sempre serà inferior a l’IPC.

La norma acordada, a més, redueix de deu a cinc el nombre d’immobles per ser considerat gran tenidor. Ho han explicat en roda de premsa aquest divendres la diputada d’ERC Pilar Vallugera i el de Bildu Oskar Matute, que han reivindicat que han introduït avenços malgrat que haurien volgut arribar més lluny.

Vallugera ha remarcat que la regulació s’aplica a “tots els lloguers en àrees tensionades, a tots els casos” sempre que ho demanin les comunitats autònomes. A aquestes zones hi haurà una contenció del lloguer tant per a grans tenidors com per a petits propietaris. Per als petits propietaris es farà mitjançant la indexació a la renda anterior en vigor, mentre que per als grans tenidors s’aplicarà un índex de contenció de preus. Els topalls també s’aplicaran en nous contractes de lloguer, no només en renovacions.

La declaració de zona tensionada es podrà fer quan es compleixi una de les dues condicions que estableix la llei —i no les dues alhora. És a dir, que la càrrega mitjana del cost de la hipoteca o del lloguer més despeses superi el 30% de la renda mitjana de les llars o que el preu de compra o lloguer hagi augmentat almenys tres punts per sobre de l’IPC en els cinc anys anteriors a la declaració.

La diputada d’ERC ha subratllat que d’aquesta manera totes les àrees que es podien declarar tensionades amb la llei catalana tombada pel Tribunal Constitucional “continuaran afectades” i el Govern ho podrà aplicar “immediatament”. Vallugera ha recordat aquesta anul·lació i ha justificat la negociació de la norma estatal per “proveir solucions”. “Ha fet que acabem pactant aquesta llei molt modificada”, ha dit.

Punt i final als desnonaments sense data determinada

Pel que fa als desnonaments, ERC i Bildu han acordat amb el Govern espanyol que la legislació d’enjudiciament civil estableixi que es posi punt i final als desnonaments sense data i hora determinada. També s’inclouen noves pròrrogues als procediments de desnonament, i s’estableixen nous processos de solució extrajudicial que gestionaran les comunitats autònomes. Segons Vallugera, la nova legislació facilitarà que hi hagi solucions habitacionals alternatives.

Despeses del contracte a càrrec del propietari

La nova redacció estableix que les despeses i honoraris pel lloguer de l’immoble correran sempre a càrrec del propietari. Serà ell qui hagi d’assumir les despeses de la immobiliària. A més, es prohibeix augmentar les rendes de lloguer per la via d’altres despeses com les de residus, per evitar augments del lloguer encoberts utilitzant aquestes despeses.

Blindatge de les competències

ERC i Bildu sostenen que amb aquesta nova redacció de la llei d’habitatge, es compleixen les competències exclusives de les comunitats autònomes sobre habitatge. Amb l’acord, ha afirmat Vallugera, “tots els articles de la llei que afecten les competències de les comunitats autònomes” tenen en compte aquestes competències exclusives.

El Sindicat de Llogateres veu “molts forats” al text

Les reaccions de les entitats pel dret a l’habitatge no s’han fet esperar. El Sindicat de Llogateres ha manifestat que la llei estatal d’habitatge seria “poc eficaç” per regular el preu dels lloguers si es tirés endavant segons el text que el Govern espanyol ha acordat amb ERC i EH Bildu, i per això ha instat els grups que li donen suport a fer-hi “canvis”.

“Aquesta regulació és molt poc eficaç, té molts forats però hi ha marge per corregir-los”, ha dit Carme Arcarazo, portaveu del col·lectiu. Arcarazo creu que el text tal com l’han conegut aquest divendres no funcionaria per contenir el preu dels contractes i adverteix que té “greus problemes” que obren la porta a “pujades de preu encobertes”. El col·lectiu insta els socialistes, ERC, EH Bildu, Podem, Sumar i els Comuns a millorar la llei perquè no sigui una “regulació farsa”.

“S’anuncia que el preu del nou contracte no pot superar al de l’anterior, però la realitat és que és molt fàcil esquivar la norma. Tal com està plantejada, es podria apujar el preu fent-lo passar com a despeses d’IBI. També seria molt fàcil ocultar informació sobre el preu i les condicions del contracte anterior”, argumenten des del Sindicat. Derivat d’això, alerten, es podria crear un incentiu perillós: expulsar el llogater actual per a poder pujar el preu sense límit a un nou llogater, que tindria molt difícil comprovar quin era el preu de l’anterior contracte i si incloïa despeses addicionals o no.

Així mateix, segons el Sindicat, també es podria apujar el preu un 10% addicional al·legant reformes. “En el cas d’un lloguer mitjà a Barcelona o Madrid, qualsevol canvi presentat com una millora de l’accessibilitat, per petita que sigui, com una rampa o un vídeointèrfon, implicaria una pujada addicional de 1.300 euros anuals”. “La regulació anunciada aquest divendres no és la que els sindicats i la immensa majoria de la població estan demanant, sobretot quan tres de cada quatre ciutadans estan a favor de la regulació”, conclouen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article