Vall d’Hebron fa el primer trasplantament pulmonar completament robòtic del món amb una nova via d’accés

La nova tècnica és molt menys invasiva i redueix les complicacions postoperatòries


L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha dut a terme una doble fita en l’àmbit del trasplantament pulmonar. Per primera vegada ha culminat amb èxit una intervenció d’aquestes característiques usant cirurgia robòtica i, a més, ha creat un nou accés per on treure els pulmons malalts i introduir els nous. Es tracta d’una tècnica molt menys invasiva i que redueix significativament les complicacions postoperatòries. Concretament, ha consistit a fer una petita incisió a la part inferior de l’estèrnum, just per sobre del diafragma. Així, no cal fer una gran obertura separant costelles i obrint el tòrax, que fins ara era la metodologia emprada. El pacient ha estat un home de 65 anys que patia una fibrosi pulmonar i a qui han trasplantat un pulmó.

El doctor Albert Jauregui, cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, ha explicat que el gran problema d’obrir el tòrax quan es fa un trasplantament pulmonar és que és un abordatge molt agressiu amb un postoperatori molt delicat.

En aquest sentit, ha indicat que per evitar que la persona rebutgi els nous òrgans cal subministrar al pacient “una medicació que deprimeix el sistema immunitari de per vida, amb la qual cosa el risc d’infecció postoperatòria sempre és molt alt”.

En alguns casos la infecció s’acaba produint i la ferida no es tanca adequadament. I és que, quan es trasplanten els dos pulmons, l’obertura que cal fer és d’uns 30 centímetres, de banda a banda del tòrax.

En alguns casos en què la ferida no tanca per culpa d’una infecció, cal tornar a operar la persona. Tot plegat en uns pacients que solen presentar insuficiències respiratòries cròniques, per les quals un simple moviment com anar al bany els pot resultar extenuant.

Jauregui ha manifestat que la nova metodologia ha permès canviar el paradigma: “Aquesta nova tècnica quirúrgica ens permet tallar únicament un tram petit de pell, greixos i músculs, una ferida que tanca amb facilitat, molt més segura i que en aquest primer pacient pràcticament no ha produït dolor”. “És una fita històrica que millorarà la vida de milers de pacients”, recalca el cap del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar.

Feia temps que els professionals de Vall d’Hebron planejaven introduir la cirurgia robòtica en el trasplantament de pulmó, una innovació que només té un precedent, tot i que menys ambiciós, als Estats Units, a l’Hospital Cedars – Sinai de Los Angeles. Aquest centre l’any passat va utilitzar per primera vegada la cirurgia robòtica en una part del trasplantament de pulmó, però la resta de l’operació es va fer de la manera tradicional i la introducció del pulmó es va fer entre les costelles, com és habitual.

Una innovadora via d’accés

“A Vall d’Hebron feia temps que pensàvem com podíem fer que aquesta cirurgia tan agressiva fos menys invasiva, però sempre topàvem amb la mateixa problemàtica: no se’ns acudia per on podíem treure el pulmó malalt i introduir el nou”, apunten els responsables de l’operació.

Aleshores, el doctor Iñigo Royo Crespo, especialista del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar, va plantejar explorar una via d’accés que s’usa per operar el càncer de pulmó i el timus: la cirurgia subxifoide.

La xifoide és una petita extensió cartilaginosa de la part inferior de l’estèrnum. Així, els cirurgians van fer manualment una incisió de vuit centímetres a la pell per sota de la xifoide i per sobre del diafragma, i al forat obert van col·locar-hi un separador de parts toves, un senzill estri de plàstic que permet mantenir la incisió oberta i neta durant l’operació per treure-hi i ficar-hi el pulmó.

La pell és molt elàstica, amb la qual cosa els vuit centímetres són suficients perquè hi passi el pulmó, a diferència de la incisió entre dues costelles habitual en els trasplantaments, que no és elàstica. A partir d’aquí, l’operació va ser 100% robòtica: es van introduir quatre braços del robot Da Vinci per quatre petits orificis (de vuit a dotze mil·límetres d’ample) que es fan en diferents parts del tòrax. Un cop separat el pulmó del cor, mitjançant els braços robòtics l’òrgan malalt va ser extret per la ferida subxifoide. I per la mateixa incisió es va introduir el pulmó nou, que es va unir al cos utilitzant els braços robòtics.

El doctor Carles Bravo, responsable mèdic del programa de trasplantament pulmonar de l’hospital, destaca que “gràcies a aquesta fita, el programa de trasplantament pulmonar entra en una nova etapa de cirurgia mínimament invasiva amb múltiples avantatges per al receptor del trasplantament pulmonar i, per tant, que millorarà els resultats del programa de trasplantament pulmonar”.

L’operació ha estat el resultat de la feina conjunta dels professionals del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar, del Servei d’Anestesiologia, Reanimació i Terapèutica del Dolor, del Servei de Cirurgia Cardíaca i d’Infermeria de trasplantaments de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article