L’APE reclama als grups municipals de Barcelona que es comprometin per escrit a fer front a la pobresa energètica

L’entitat es reuneix aquesta setmana amb els principals partits polítics que es disputaran l’alcaldia a les pròximes eleccions municipals


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha començat aquest dimarts una roda de trobades amb els principals grups municipals que es disputaran l’alcaldia de Barcelona a les eleccions del pròxim 28 de maig. En aquestes reunions, l’entitat presenta als partits polítics un document de propostes concretes en matèria de pobresa energètica, per tal d’aconseguir el compromís per escrit d’implementar-les durant el pròxim mandat. Entre aquestes mesures es troba la consolidació dels Punts d’Assessorament Energètic (PAE) i la garantia de l’accés universal als subministraments d’aigua i electricitat, entre altres. 

Les reunions es duran a terme durant els pròxims dos dies i l’APE preveu trobar-se amb els grups municipals d’ERC, Barcelona en Comú, PSC, Junts per Catalunya, Valents i la CUP. PP i Ciutadans, en canvi, no han donat resposta a la proposta de reunió. El document de propostes que presentaran en aquestes trobades inclou, com a primer punt, la necessitat de consolidar els PAE com a “estructura de ciutat”. Una mesura que vol dir mantenir l’actual estructura d’aquests equipaments, dotar-los de més pressupost per tal de reduir els temps d’espera —que avui en dia poden arribar als quatre mesos en algun districte, segons l’entitat— i garantir l’atenció presencial sense cita prèvia a les oficines. 

En segon lloc, al document es proposa també garantir l’accés universal als subministraments d’aigua i electricitat, amb especial atenció a les llars vulnerabilitzades i les que es troben en situació d’ocupació en precari. Per fer-ho, l’APE demana que es garanteixi  la instal·lació dels comptadors socials seguint el procediment de l’AMB i el previst en el conveni signat entre Endesa i la Generalitat de Catalunya el març de 2021. 

Finalment, la proposta de mesures que fa l’APE inclou la necessitat de transparència i rendició de comptes per part de l’Ajuntament. En aquest sentit, l’entitat exigeix que s’aportin dades anuals de l’estat de la pobresa energètica a la ciutat “per poder implementar polítiques públiques que responguin a l’evolució de la problemàtica”. A més, sol·liciten que es potenciï el grup de treball de pobresa energètica del Consell de l’Habitatge Social de Barcelona, com a espai per valorar comunitàriament l’eficàcia de les polítiques impulsades.

Un 14% de la ciutadania, sense una temperatura adequada a casa

L’APE recorda que a Barcelona un 14,4% de la ciutadania no pot mantenir casa seva a una temperatura adequada, una xifra que augmenta en el cas de les dones a un 15,7%. L’entitat assenyala que per fer front a aquesta pobresa energètica, sobretot en un context de crisi energètica com el que es viu actualment, serà clau que el pròxim govern municipal tracti aquesta problemàtica com a prioritària i s’implementin les mesures recollides en el document que presentaran als grups municipals. 

“Des de l’APE reclamem a l’administració en tots els seus nivells que assumeixin la seva responsabilitat dels drets bàsics de la ciutadania. És imprescindible que les administracions locals actuïn com a garants del dret als subministraments”, avisa l’entitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article