El Govern espanyol negocia la venda de 200 habitatges i 200 terrenys de la Sareb a la Generalitat

Pedro Sánchez anuncia la promoció de 43.000 habitatges de lloguer assequible i el Consell de Ministres aprova la mobilització de 50.000 pisos de la Sareb


El Govern espanyol negocia amb la Generalitat la venda de 200 habitatges i 200 terrenys de la Sareb, segons ha explicat aquest dimarts la vicepresidenta primera i ministra d’Economia, Nadia Calviño. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que aquest dimarts ha aprovat les mesures anunciades pel president Pedro Sánchez per mobilitzar 50.000 pisos de la Sareb a lloguer social, Calviño ha confirmat que 21.000 habitatges s’habilitaran a través d’acords amb les comunitats autònomes, 14.000 són pisos ja habitats i 15.000 més seran de nova construcció en sòls del banc dolent mitjanant una col·laboració publicoprivada. A més, aquest dimecres Sánchez ha anunciat que l’Estat finançarà la promoció de 43.000 habitatges més que es destinaran a lloguers a preus assequibles.

El pla es desenvoluparà en tres eixos. El primer consistirà en la mobilització de 21.000 habitatges de la Sareb—3.519 a Catalunya— mitjançant acords de venda amb les comunitats autònomes o ajuntaments per destinar-los a lloguer social. D’aquestes 9.000 ja estan disponibles per a la venda i la resta estan pendents de rehabilitar. La vicepresidenta ha recordat que ja s’han tancat acords amb comunitats i ajuntaments i ha comentat que s’està ultimant un acord per a 80 habitatges en municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

També està previst que es tanquin convenis de venda o cessió temporal a entitats sense ànims de lucre, a col·lectius vulnerables o destinar-les fomentar l’emprenedoria en zones afectades per la despoblació. En el cas de Catalunya, ha posat l’exemple de l’acord amb l’Ajuntament de Tàrrega per destinar habitatges per acollir refugiats.

El segon eix, ha continuat Calviño, consistirà en la “gestió proactiva” de 14.000 habitatges que ja estan ocupats i amb una “casuística molt variada”, que requerirà detectar famílies amb situació de vulnerabilitat i risc d’exclusió social i aplicar mesures per al seu acompanyament per facilitar-los l’accés als serveis socials i a les prestacions com l’IMV.

Finalment, el pla preveu la posada en marxa de la cessió de sòls mitjançant una col·laboració publicoprivada que donarien lloc a 15.000 nous habitatges de lloguer social o assequible. A banda, també s’inclou la cessió de sol per altres equipaments socials com hospitals, escoles, aparcaments i altres serveis públics. En el cas de Catalunya, ha citat un acord de venda per destinar un terreny de Tortosa a un hospital o un acord per destinar un terreny de Sant Andreu de la Barca a habitatge social.

Sobre els 43.000 habitatges de lloguer social anunciats per Pedro Sánchez, el president ha informat que seran tant de nova construcció com de rehabilitació i es finançaran amb una nova línia de l’ICO dotada de 4.000 milions d’euros de fons europeus. “Espanya té un problema amb l’habitatge molt seriós i greu, perquè som el tercer país de la Unió Europea amb més pisos buits i tenim menys d’un 3% de parc públic d’habitatge, a una distància sideral de països com Països Baixos”, ha subratllat Sánchez.

El Govern es queixa de la manca d’informació

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha confirmat aquest dimarts que la Generalitat fa temps que negocia amb l’Estat l’adquisició de pisos i espais propietat de la Sareb. Sense entrar en quantificar ni en detalls sobre els pisos, Plaja ha explicat que fa “uns sis mesos” que es negocia amb la Sareb i que es parla d’habitatges que haurien de cobrir part dels mil pisos que el Govern s’ha compromès a adquirir a grans tenidors per a posar a preus de lloguer assequible. Amb tot, Plaja s’ha queixat de la “poca informació” que aporta sempre la Sareb i “com li costa” donar-la.

“Cada cop que es demana informació sobre els pisos o es demana visitar algunes promocions, sembla que demanem que se’ns regali alguna cosa”, ha denunciat la portaveu. El que no coneix el Govern és si aquests pisos que tenen sobre la taula en aquestes negociacions estan inclosos o no dins els que ha anunciat Pedro Sánchez, president espanyol. Respecte d’aquest pla del govern de l’Estat, Plaja assegura que caldrà “veure la lletra petita i el que s’aprova realment”. Amb tot, ja avança que “si se cedeixen pisos a la Generalitat, benvinguda sigui la mesura”, però avisa que “caldrà veure en mans de qui queda la propietat i amb quines condicions”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article